Het geluk ligt in het nu

20160503_171918

Met spoed actrice gezocht, luidt de oproep op internet. Intrigerend. Zou de actrice op tijd zijn gevonden, en zo ja voor welke rol? Meteen maar even bellen. Aan de andere kant van de lijn meldt zich Bas. Hij vertelt dat hij een korte fictiefilm maakt over een man die vastzit in de sleur, en voor wie vakantie het enige lichtpuntje is. “Voor die rol hebben we iemand gevonden, maar we zoeken nog een vrouwelijke collega.”

Niettemin gaan de opnamen die middag gewoon door, en Trouw is van harte welkom. De studio bevindt zich in een studentenhuis in Breda. Voor de deur staan vier fietsen. ‘Kloppen, bel kapot’, zegt een briefje op de deur. Bas doet open en vraagt vriendelijk of we thee willen. Op het aanrecht staat een verzameling lege bierflesjes, in de woonkamer een kunstkerstboom. Dat we een uur te laat zijn, maakt hier niets uit, dat voelen we direct.

Bas (19) studeert media en entertainmentmanagement in de Baroniestad, en heeft een eigen productiedrijf: Photon Media. Zijn filmpje is bestemd voor Røde Reel, een internationaal festival voor korte films .

De opnames vinden plaats in de slaapkamer, waar Bas’vrienden Tjeu, Bram en Ray druk bezig zijn met het installeren van de apparatuur. “De acteur komt zo, die is nog even een bout halen”, legt Bas uit. Die bout is bestemd voor de slider, zo leren we, een glijdende camera.

Tijd om een blik te werpen op het script, geschreven door Bas en Bram. ‘De lange zomer’ heet het: Mark heeft een vakantieliefje ontmoet, over wie hij nog vaak ligt te dromen. Daardoor ziet hij zijn collega Nienke over het hoofd, terwijl zij veel interesse voor hem toont.

In zijn eenvoud een script van grote schoonheid. En zo waar. Boeddha leerde het al: het geluk ligt in het nu. “Wat voor stukje wordt het?”, vragen de jongens. Een oprecht lovend stukje, besluit ik. Omdat het thema wezenlijk en universeel is. En vanwege het vertrouwen dat de crew deze wildvreemde verslaggever geeft. Die openheid en kwetsbaarheid zijn ontroerend.

Daar komt Corneel, de acteur. Met de bout. Het feest kan beginnen. “Scène vier, take one”, roept Bas. De acteur ligt in bed en wordt gewekt door de klokradio. Chagrijnig slaat hij het ding uit. Vakantie voorbij, bah werken. Dan kijkt hij op zijn mobieltje en krult een glimlach rond zijn lippen. Schrijver dezes weet uit het script waar die vreugde vandaan komt, maar met de crew is afgesproken dat niet te vermelden, anders verraden we de plot, en dat willen we natuurlijk niet. “Kun je wat meer indraaien als je de telefoon pakt?”, vraagt Bram. “Voor de rest prima.” Of nee, toch niet. Corneel heeft zijn trouwring om gehouden. Shit, alles moet over.

De opnames met de actrice worden noodgedwongen opgeschoven. Dus toch gevonden, die actrice? “Nou ja, dat zit zo”, vertelt Bas, “d’r was een meisje op die advertentie afgekomen, maar zij heeft afgezegd. Nu is het mijn huisgenote geworden. Zij speelt het vakantieliefje.” “Maar”, vult hij aan, “we hebben nog steeds iemand nodig voor de rol van Nienke.” Dus, actrices in spe, grijp je kans: bas.berendse@ziggo.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *