Zo wordt ‘t niks met ‘Pointless’

Geen chemie tussen Lucille Werner en Owen Schumacher.
Geen chemie tussen Lucille Werner en Owen Schumacher.

Meestal houd ik me verre van vergelijkingen tussen Nederlandse programma’s en die van de BBC – al was het maar om de valkuil te vermijden dat bij ‘Auntie’ alles beter is -, maar nu kom ik er toch echt niet onderuit. Lucille Werner heeft namelijk de Britse quiz ‘Pointless’ één-op-één gekopieerd voor de AvroTros.

Zonder twijfel een goed idee, want ‘Pointless’ is een bijzondere, en in Engeland zeer populaire, kennisquiz. Een spel waarin het erom gaat zo weinig mogelijk punten te vergaren (vandaar de titel), is de omgekeerde wereld – daar wil je naar kijken! Of toch niet? In Nederland startte de quiz vorige maandag met 873.000 kijkers. Dat aantal liep gestaag terug naar 565.000 op vrijdag

Een verlies van ruim 300.000 kijkers in de eerste week, dat moet de makers verontrusten. Hoe zou die teruggang komen? Aan Werner ligt het niet. Ze is haar charmante zelf, zoals ze dat ook altijd was in ‘Lingo’ , de voorloper van ‘Pointless’. Haar co-host Owen Schumacher valt evenmin veel te verwijten. Nee, het is de chemie. Die ontbreekt tussen dit duo. Een chemie die wel bestaat bij Philip Freriks en Maarten van Rossem in het NCRV-succes ‘De slimste mens’ (1,5 miljoen kijkers) en bij Alexander Armstrong en Richard Osman in het Britse ‘Pointless’ (3,6 miljoen).

Tussen Armstrong, komiek van origine, en Osman sprankelt het. Vrijdag ging het over Franse koffie. Een kandidate antwoordde: café au lait. Maar dan wel op z’n Engels uitgesproken. “Is dat niet een drankje voor stierenvechters?”, vroeg Osman zich af. Waarop Armstrong: “Yes, café olé!”Je kan het een leuke grap vinden of niet, maar speels is het wel.

Die sjeu is bij onze ‘Pointless’ zoek. Het zou zomaar kunnen dat dáárom de kijker, die vermoedelijk het Britse origineel gewend is, massaal afhaakt. Schumacher is als ‘Koefnoen’-typetje dikwijls grappig, maar nu zit hij er bij als de portier van een ministerie. Met voor zijn neus een ambtelijke nota: “Slovenië heeft een kustlijn van 46 kilometer en 58 procent bos.” Zijn grappen lijken er met de haren bij gesleept. Bij een vraag over vissoorten op de veiling: “Wel leuk om te vertellen dat haringen met elkaar communiceren door middel van winden.”Werner, die bij ‘Lingo’ altijd solo in beeld kwam, vroeg hem de grap nog twee keer te herhalen ook. En niemand die lachte. Pijnlijk.

Hopelijk ziet Schumacher kans iets aan zijn ongelukkige rol te doen, want zo komt hij niet uit de verf. Samen met zijn ‘Koefnoen’-kompaan Paul Groot was hij beter tot z’n recht gekomen.

In de uitzendingen die ik zag leken de vragen in de Engelse versie ook moeilijker en internationaler dan bij ons. Het raden van chemische verbindingen beginnend met een letter uit de eerste helft van het alfabet is toch heel andere koek dan het opsommen van wat woordjes uit het ‘Wilhelmus’. En wat de trekking van de Autojackpot in ‘Pointless’ heeft te zoeken is een quizvraag op zich.

Maar de beslissende vraag: wat willen Werner en Schumacher met elkaar in dit spel? Kenden ze elkaar überhaupt van tevoren? Armstrong en Osman waren studie-genoten, en dat is een voordeel. Laat ons duo snel een oplossing zoeken. Want op deze manier gaat het, vrees ik, naar kijkercijfer nul. Pointless!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *