Ze zijn er, de eerste grappen over Parijs

Nabil Alouad Ayad grapt over Pray for Paris in 'Baas Raymann'.
Nabil Alouad Ayad grapt over Pray for Paris in ‘Baas Raymann’.

Hoe dichter bij huis, hoe belangrijker het nieuws. Zo werkt dat in de journalistiek. Daarom was Brussel zaterdag de opening van ‘RTL Nieuws’ en niet Mali. En dat terwijl in Mali terreur-doden werden betreurd en de noodtoestand van kracht was. Brussel was ‘alleen maar’ in de hoogste staat van paraatheid wegens dreigende IS-aanslagen.

Maar ja, België is nu eenmaal ons buurland. Dus wandelde Jaap van Deurzen zaterdag, opgewekt als altijd, door Brussel. “Hoe is de sfeer daar?”, stelde nieuwslezer Antoin Peeters de onvermijdelijke vraag. “Niet gezellig”, wist de verslaggever, terwijl we achter hem een tank zagen opdoemen. “Het is grimmig hier, de kerstgedachte is ver te zoeken. Je kijkt steeds achterom of er een terrorist opduikt.” Gelukkig deed Manneken Pis  nog altijd z’n plasje, had Van Deurzen geconstateerd. Een hele opluchting.

Hannover, Mali, Brussel.  De IS-terreur in Parijs lijkt inmiddels een eeuw geleden. ‘Mijlpalen voor Parijs’ gaat allang weer over de komende VN-Klimaattop in de Franse hoofdstad.  En Jeroen Pauw stak  vrijdag, samen met zijn gasten, een joint op – een unicum op tv -, ter nagedachtenis van de overleden protestzanger Armand.  Zo blijkt, ook in ‘Pauw’ gaat het ‘gewone leven’ door, al moet gezegd dat de talkshow afgelopen dagen excelleerde in uitstekende berichtgeving over  moslimterrorisme (Beatrice de Graaf, Stefan de Vries  en ‘vredespianist’ Davide Martello – ‘Imagine’).

Ondertussen doen de eerste terreur-grappen over Parijs de ronde. Zoals in ‘Baas Raymann’, een nogal rommelig, nieuw NTR-programma dat volgens mijn tv-gids een cabaretshow is, maar in de praktijk een lappendeken blijkt van daten, straatinterviews, een quiz , een gast van de week, en een beetje cabaret.

Maar nu de grap: “Weet je waar de hashtag Pray for Paris vandaan komt?”, vroeg Nabil Aoulad Ayad. “Charlie Sheen heeft hiv, en seks gehad met Paris Hilton.” De jonge cabaretiers komen vaak niet goed uit de verf, en vrijdagavond lag dat vooral aan het woeste gedrag van één van hen: Soundous El Ahmadi. Ze stond maar te schreeuwen en met haar handen te zwaaien, zozeer zelfs dat je bang was dat haar buurman Rayen Panday van de buis werd gemaaid. Die Panday kreeg  nauwelijks een kans. Steeds was het  Soundos:  “Je suis er potverdorie een beetje klaar mee om steeds maar afstand te moeten nemen van moslimterreur.”

In de zaal wordt wél gelachen. Misschien moet je dáár zitten om je te amuseren. Dat denk ik ook bij ‘Alpacas’ (BNN), de opvolger van ‘De Lama’s’. Grappig zijn met een scherm er tussen is op zich al moeilijk genoeg, en als het dan ook nog improviserend moet, vraag je wel heel veel van zes, merendeels onbekende stand-up comedians. Pas moesten ze zich verplaatsen in een onbekwame taxi-chauffeur. “Lady Di, are you ready?”, improviseerde Ruud Smulders.  De stand-uppers moesten er  zelf hard om lachen, en de zaal ook wel.

Eerlijk gezegd heb ik me meer vermaakt met ‘Gesprek met de minister-president’ (NOS). Premier Rutte had nog geen drie woorden gezegd over de ‘IS-griezels’ of interviewer Sven Kockelmann begon al weer te interrumperen. Maar er was iets mis met het geluid, waardoor het net leek of Kockelmann naar lucht zat te happen. Dat was geestig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *