Wie weet ‘t nog, ding flof bips?

Journalisten van RTL 4 en NOS strijden tegen elkaar.
Journalisten van RTL 4 en NOS strijden tegen elkaar.

Voorzover u er nog aan twijfelde: bij de NOS en RTL 4 werken belezen, intelligente journalisten. In  ‘De kleine geschiedenisquiz’(NTR) namen teams van beide redacties het tegen elkaar op, en ze hadden bijna alle vragen goed. En het waren niet de makkelijkste kwesties. Bijvoorbeeld: Wanneer begint de wetenschap van de geschiedenis? Bij de oerknal, de eerste mens of de vroegste schriftelijke bronnen? Geert Gordijn (‘RTL nieuws’), die sowieso excelleerde in deze eerste aflevering, gaf het juiste antwoord: c. “Vóór de geschreven bronnen spreken we niet van historie, maar van archeologie.”

En wie weet nog de betekenis van ding flof bips? Het was een ezelsbruggetje om te onthouden welke twaalf landen als eerste de euro invoerden. Joris Marseille (‘Jeugdjournaal’) had het correcte antwoord paraat.

Ook schoonmaken vereist kennis. Zo vertelde Annette in ‘Schoon genoeg’dat je altijd voor kraakheldere ramen moet zorgen, want dat is je visitekaartje. Een leuk SBS 6-programma, waarin smeerpoetsen, in dit geval Margriet, een handje worden geholpen bij het soppen. Niet helemaal nieuw, want we kenden al ‘Hoe schoon is jouw huis’van RTL 4. Met dit verschil dat bij SBS 6 de poetshulp overduidelijk komt van mensen met een smetfobie. Het is, anders dan bij RTL, de bedoeling dat ook zíj iets leren: het relativeren van hun boendrift.

Dat contrast tussen schoonmaakfreaks en sloddervossen is natuurlijk het geheim van dit soort reality. Altijd aardig om te gluren bij extreme buren, nietwaar? Of het nu de puinhoop van Margriet is (overal rommel en stapels vuile kleding) of het propere leventje van Annette (vijf keer per dag gaan haar schoonmaakdoekjes door de chloor). Zelfs als ze op visite gaat, laat Annette’s tic haar niet met rust. “Ik controleer bij anderen altijd de wc-borstel. Misschien wat overdreven, maar ik neem geen risico’s.”

Als presentator Viktor Brand door Annette’s huis wandelt en een potje op het aanrecht een paar centimeter verschuift, vindt ze dat ‘heel vervelend’. Even later ontdekt Annette dat in haar slaapkamer een kussen is omgevallen. Ook weer ‘heel vervelend’. Margriet hoopt dat ze als schoonmaakhulp een niet al te ‘dominant type’over de vloer krijgt, maar dan heeft ze aan Annette natuurlijk een verkeerde: “Kom op Margriet, we hebben een target.”

Brand is met zijn begripvolle houding bij uitstek geschikt als Opperhoofd Glassex. “Het begon met ietsje minder vaak opruimen”, verklaart hij eufemistisch de chaos in Margriets huis. En troostend legt hij zijn hand op haar schouder, wanneer ze vertelt over haar overleden vader die ze heeft verzorgd. Na Annette’s hulp is Margriet van plan om voortaan zelf de boel beter bij te houden. Maar of Annette ook wat meer op de gulden middenweg is terechtgekomen, vertelt de historie niet.

Al even empathisch als Brand is Sander de Kramer. In ‘De wandeling’(KRO) liep hij een rondje met voormalig Songfestival-winnares Getty Kaspers (‘Ding-a-dong’). Ze vertelde dat ze in 1975 wekenlang op de songtekst had geoefend, tot op de wc-pot toe. Kramer had kunnen zeggen: Nou, zó moeilijk was dat lied toch niet: tikketak gingen uren, hoe lang zou het duren, tikketikketak en dan bimbambom? Maar hij zweeg begrijpend. Hoe schoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *