Weinig spanning bij die Vrijzinnige Partij

Hoofdrolspelers Tim Snel en Marise Collee in 'De fractie'.
Hoofdrolspelers Tim Snel en Marise Collee (r) in ‘De fractie’.

In ‘DWDD’zei Alexander Pechtold: “De reden dat politici zo dol zijn op politiek drama is omdat het op tv veel spannender is dan in het echt.”De D66-voorman doelde op de nieuwe VPRO-serie ‘De fractie’ over de fictieve Vrijzinnige Partij Nederland (VPN). Helaas kan ik Pechtold (nog) geen gelijk geven. Met twee delen achter de rug, is er van spanning nauwelijks sprake. De VPN-fractie spettert noch vonkt, je zit niet op de punt van je stoel.

Fractieleidster Marise Collee (Sandra Mattie) is niet de stevige politica die je zou wensen en lijkt nu al de regie kwijt. In de VPRO Gids vertelde Femke Halsema –  samen met Gijs van de Westelaken het brein achter de serie – dat het juist gáát om de politieke neergang van Collee, maar dan zou je haar toch éérst willen zien vlammen?! Dat is niet het geval. Collees déconfiture begint al in aflevering één, wanneer het nieuwe ambitieuze fractielid Tim Snel, type: slimste jongetje van de klas, haar overvleugelt.

Misschien een beetje flauw, maar de verleiding is groot ‘De fractie’te vergelijken met buitenlands politiek drama als ‘Borgen’. Waarschijnlijk had die Deense serie een groter budget, in elk geval komt de cast een stuk ervarener over en is hoofdrolspeelster Birgitte Nyborg een vrouw van stavast. Daar komt bij dat in ‘Borgen’de politieke en journalistieke omgeving van Nyborgs Middenpartij een veel grotere rol speelt dan (tot nu toe) bij Collees VPN. Het is net of de VPN alleen op de wereld is. Je hoort over deals met andere politici, maar je ziet hen nooit. Daardoor blijven boeiende politieke confrontaties, zoals in ‘Borgen’ tussen Nyborg en Labourleider (later hoofdredacteur) Michael Laugesen, buiten beeld. Maar wie weet, staat ons dat allemaal nog te wachten. We hebben immers nog maar twee delen van ‘De fractie’ achter de kiezen.

Af en toe duiken Ron  Fresen en Ferry Mingelen op in een bijrol, en dat is leuk. Wat ik echt knap vind, is hoe de hete politieke actualiteit door de serie is heen geweven. De aanslag op Charlie Hebdo is  op het allerlaatste moment in de dialogen gemonteerd, en ook de recente visite van de bejubelde linkse Franse econoom Thomas Piketty aan Den Haag zit er in. Snel (Joris Smit) komt à la Piketty zelfs met een voorstel om vermogensbelasting te heffen, maar wordt daarbij publiekelijk pootje gelicht door partijvoorzitter Jan Leusingh (Han Kerkhoffs). Van die Leusingh heb ik hoge verwachtingen. Hij draagt de belofte in zich van cynische, politieke rat.

Ander positief punt van ‘De fractie’tot nu toe is dat de acteurs een vrij getrouw beeld geven van hoe de massa grosso modo de Haagse mores ervaart. Het gekonkel, het voortdurend herhalen van  dezelfde politieke mantra’s (op welke vraag ook), waar vooral Collee een ster in is, en het ‘uitruilen’van onderwerpen, zoals dat tegenwoordig gaat: de VVD mag Groningers deporteren uit het gaswinningsgebied als de VPN maar gratis kinderopvang krijgt. De volstrekte illusieloosheid, het gebrek aan idealen en visie, de kleinheid en alledaagsheid van de Hollandse polder, dát brengt ‘De fractie’ genadeloos in de huiskamer. Als dat een realistische afspiegeling is van de échte politiek, dan is dit drama in dat opzicht nú al ruimschoots geslaagd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *