We laten ons niet gek maken door IS

Ooggetuige Ferry Zandvliet vertelt over het bloedbad in theater Bataclan.
Ooggetuige Ferry Zandvliet vertelt over het bloedbad in theater Bataclan.

De hele zaterdag extra nieuwsbulletins, zowel op de publieke als de commerciële omroep. En telkens viel op hoe beheerst, verdoofd bijna, iedereen praatte over de IS-aanslagen in Parijs. De verslaggevers voorop. “Nog wat reacties?”, stelde een flegmatieke Xander van der Wulp voor toen premier Rutte nog niet klaar bleek voor zijn persconferentie.

Zijn Journaal-collega Ron Linker sprak vanuit de Franse hoofdstad bedaard over mogelijk nóg een terreuraanslag. Het bleek uiteindelijk om wat vuurwerk te gaan bij een bruiloft. Nu kun je zeggen: we verwachten van reporters niets anders dan kalmte, want het zijn professionals.  Maar ook de Fransen zelf gedroegen zich uiterst gelaten. “Ze maken een verslagen indruk”, aldus Saskia Dekkers in ‘Nieuwsuur’. ‘EenVandaag’-verslaggeefster Maaike Kempkes meldde dat veel Fransen naar de Bloedbank waren gegaan om bloed te geven voor de slachtoffers. Geen demonstraties, geen opstootjes, wel een pianist die ‘Imagine’ van John Lennon speelde bij  theater Bataclan, waar 89 doden vielen.

Geert Gordijn had het in ‘RTL Nieuws’ over Parijzenaars die kaarsjes brandden en huilden op straat.  Een Nederlandse ooggetuige vertelde in alle rust hoe hij het bloedbad in Bataclan had overleefd. “Eerst dacht ik dat het een rotje was, misschien hoorde het bij de show”, sprak deze Ferry Zandvliet. “Maar toen ging iedereen op de grond liggen, en zag ik drie gewapende Noord-Afrikaanse mannen. We zijn over dode mensen heengeklommen naar de nooduitgang.” Een Franҫaise had de Rotterdammer een slaapplaats aangeboden. “We hebben nog wat tv gekeken.”

Minister Koenders zei in een extra ‘Pauw’ dat drie Nederlanders gewond waren geraakt, van wie twee zwaar. Hij vermoedde dat ze er allemaal wel bovenop zouden komen. “Onze ambassadeur is inmiddels bij hen op bezoek geweest.” Suzan Yücel uit Amsterdam  zat er ook. Ik heb  haar wel in drie programma’s gezien. Ze wilde gaan eten in een van de restaurants die even later doelwit werden.  “Er was geen plaats, we moesten twintig minuten wachten. Toen zijn we maar aan de overkant wat gaan drinken.” Bij Jeroen Pauw maakte ze een opgeluchte indruk. Maar wellicht was ze ook een beetje bedwelmd door de shock.

De ferme taal kwam dit weekend van politici. President Hollande toonde zich vastberaden tegenover de moslim-terreur. En Mark Rutte verklaarde IS de oorlog. Met enige dramatiek memoreerde Frits Wester in ‘RTL Nieuws’ dat ’t voor het eerst sinds 1940 was dat een Nederlandse premier dat woord in de mond nam. Zijn NOS-collega Ron Fresen voorspelde dat over die ‘oorlogsverklaring’ nog wel een pittige Kamer-discussie zou volgen. Evenals over het bombarderen van IS in Irak. Zelf vermoedde hij dat het parlement meer dan ooit gemotiveerd zou zijn om die aanvallen te continueren.

De intocht van Sinterklaas in Meppel ging gewoon door.  Wel onthulde het Journaal dat vanwege Parijs de beveiliging was verhoogd. En die was sowieso  al hoog als gevolg van het Zwarte Pieten-debat, kun je nagaan. Safer dan zaterdag is de kindervriend waarschijnlijk nooit in Nederland gearriveerd. “Ik heb me geen moment onveilig gevoeld”, zei de Sint stoïcijns in ‘RTL Nieuws’. Ook de goedheiligman liet zich door IS niet gek maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *