VVD-senator Schaap: PVV gevaarlijker dan de NSB

De PVV is in sommige opzichten gevaarlijker dan de NSB. Dat zegt filosoof en VVD-senator dr. Sybe Schaap in een interview met Trouw. Hij meent dat de PVV te weinig tegengas krijgt.

“Dat is een gevaarlijke tendens. In de tijd van de NSB had iedereen zijn eigen sterke ideologie: socialisten, gereformeerden, katholieken en liberalen. Men wist dat men simpelweg geen NSB’er kon zijn vanwege die eigen ideologie. Maar ideologieën bestaan niet meer.”

Het populisme speelt een belangrijke rol in Schaaps nieuwste boek ‘Rechtsstaat in verval’ dat deze week verschijnt. Daarin schrijft hij: “Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaal socialisme niet heeft gekend.” Schaap: “Natuurlijk bedoel ik niet dat Wilders een massamoordenaar is als Hitler, maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt, die nauwelijks wordt bestreden. Als Wilders de macht krijgt, zou dat wel eens heel akelig kunnen uitpakken. Een dictatuur? Zou zomaar kunnen. De PVV is op zich al een dictatuur.”

De PVV zaagt volgens Schaap (70) aan de fundamenten van de rechtsstaat door democratische instituties voortdurend belachelijk te maken: nep-parlement, nep-parlementariërs, nep-rechters.

Hoe gevoelig kritiek op de PVV ligt bleek in 2012 toen Schaap zijn boek ‘Het rancuneuze gif’ uitbracht. Daarin beschuldigde hij de PVV ervan net als de NSB in te spelen op volkse ressentimenten. Vanuit de VVD-top werd destijds zware druk op Schaap uitgeoefend het boek uit te stellen vanwege de gedoogpartner PVV. De auteur verwacht ditmaal geen moeilijkheden met zijn partij. “De VVD neemt nu voldoende afstand van de PVV. Het lijkt mij echt onmogelijk dat de VVD weer gaat samenwerken met de PVV.”

De PVV was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Zie voor het hele interview met Sybe Schaap hieronder: het populisme kent vele vaders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *