Tv neemt peilingen veel te serieus

Een stralend echtpaar Cameron na de onverwachte Conservatieve overwinning.
Een stralend echtpaar Cameron na de onverwachte Conservatieve overwinning.

Als de media wijs zijn, gooien ze politieke opiniepeilingen voortaan met een grote zwaai in de prullenbak. De Britse onderzoeksbureaus voorspelden een nek-aan-nek-race tussen rechts en links , maar uiteindelijk behaalden de Conservatieven een monsterzege op Labour. ‘RTL Nieuws’ evenwel slikte op verkiezingsavond de polls nog steeds voor zoete koek.  En deed zelfs alsof de peilingen de einduitslag waren.

Het Britse politieke landschap zou ‘radicaal veranderen’, wist Londen-correspondent Vanessa Lamsvelt, en er stond ‘moeizaam coalitie-overleg’voor de deur,  waarbij ‘allerlei onderhandelingstrucs’ uit de kast zouden komen. En of dat alles nog niet erg genoeg was, moest Engeland het ook nog stellen zonder geschreven grondwet, waarschuwde ze, waardoor het overleg zou uitlopen ‘op niets dan chaos en geruzie.’

“Ja, het wordt ongekend spannend”, concludeerde nieuwslezer Rick Nieman. “Geen van beide partijen haalt de meerderheid, dat is wel zeker.“ En: “Misschien moet premier Cameron wel vertrekken, en wordt Labour-leider Miliband de winnaar.” Nou, precies het omgekeerde gebeurde dus: 24 zetels winst voor de Conservatieven en 26 verlies voor Labour. De Tories kunnen in hun eentje door.  Hoe ver kun je ernaast zitten als opiniepeiler, en hoe verstandig is het voor de media  – niet alleen voor ‘RTL Nieuws’- om politieke voorspellingen in het vervolg met een korreltje zout te nemen?

Maar, je kan het ook positief bekijken en zeggen: dankzij die koffiedikkijkers heb je niet één- maar tweemaal  groot nieuws. De eerste keer dankzij hun spectaculaire voorspellingen en de tweede keer door hun grandioze miscalculaties. Zo pakten veel media het aan, waaronder ‘EenVandaag’. “Het Britse politieke landschap is, net als bij ons, aan het verbrokkelen”, blogte politiek commentator Kees Boonman. “Dat betekent partners zoeken. Die spelen in de campagne een grote rol. Een coalitieregering, ze gruwen ervan, maar het kan niet anders. Wie gaat met wie?”

Twee dagen later kon ‘EenVandaag’-radio met evenveel stelligheid melden dat de peilingen, zoals iedereen ondertussen al wist, er flink naast zaten. En ach, als je Gijs Rademaker van het ‘EenVandaag’-opiniepanel hoorde, kon je hem en zijn collega’s nauwelijks kwalijk nemen dat ze de onderzoeksbureaus blindelings hadden geloofd. “Álle peilingen voorspelden wekenlang dezelfde uitslag: nek-aan-nek”, vertelde Rademaker. “Er zijn peilingen van peilingen gedaan, demografische en historische factoren zijn erin verwerkt, en steeds was het resultaat hetzelfde.”

“Hoe kunnen ze zich dan tóch zo hebben vergist?”, wilde presentatrice Suzanne Bosman weten. “Nou”, antwoordde docent politicologie Armèn Hakhverdian, “dat ligt aan de zwevende kiezer. De één weet echt niet wat hij gaat stemmen, maar de ander liegt gewoon. Dat zijn verhulde Torie-stemmers.” Er is dus een Torie-shyness?,vroeg Bosman. “Daar komt het wel op neer”, reageerde Hakhverdian.

Dus, geloof het of niet, de peilers zijn onschuldig, het komt allemaal door die verdraaide  Conservatieven. Als die niet zo zouden jokken, hadden we kloppende voorspellingen. Vraag blijft dan wel waarom de Tories de waarheid niet durven spreken. Misschien iets voor een opiniepeilinkje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *