Reiziger kan straks boek lenen op Centraal Station

Als eerste stad in Zuid-Holland krijgt Rotterdam op proef een bibliotheek in het Centraal Station. Een service voor de forens die op de trein moet wachten. Maar ook voor de buurtbewoner.

In wat nu nog een opslagruimte is van de Stationshuiskamer komt vanaf 1 november een bibliotheek. Op vijftig vierkante meter kunnen bezoekers e-books downloaden, digitaal kranten en tijdschriften lezen, data-bestanden raadplegen en muziek luisteren. Daarnaast zijn zo’n duizend papieren boeken te leen. De bibliotheek 2.0 is een proef voor twee jaar.

Het idee komt van ProBiblio, een service-organisatie voor Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken. In 2011 ging in Haarlem de eerste Bibliotheek op het Station open. De gedachte erachter is dat treinforenzen graag lezen, maar weinig tijd hebben om naar de bibliotheek te gaan.

Rotterdam wil, naast de reiziger, ook nadrukkelijk de buurtbewoner naar de nieuwe bibliotheek lokken. Directeur Theo Kemperman: ,,Wij zien de bibliotheek als een ontmoetingsplek. In onze zestien vestigingen bieden we elk jaar talloze culturele en educatieve activiteiten aan. De klassieke functie van louter uitleenplek is achterhaald. Het gaat in de eerste plaats om ontmoeting, ontdekking en ontwikkeling. Ontspannen een kop koffie drinken kan natuurlijk ook.”

Dat laatste is met de Stationshuiskamer binnen handbereik geen probleem. De medewerkers van die horeca-voorziening zullen tevens een oogje in het zeil houden, want de bibliotheek 2.0 draait grotendeels op selfservice. Alleen op spitsuren – maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagavond – is er een bibliotheek-medewerker aanwezig. De nieuwe vestiging is zeven dagen per week open.

Bibliotheek Rotterdam hoopt dankzij de nieuwe loot aan de stam zo’n 360 extra leden te kunnen inschrijven. Daarnaast zullen naar schatting 220 leden van bestaande vestigingen de stationsbibliotheek bezoeken. In totaal wordt gerekend op ruim veertienduizend bezoeken per jaar. De investeringskosten bedragen 120.000 euro, de jaarlijkse exploitatielasten 25.000 euro.

ProBiblio, dat 114.000 euro subsidie verleent, kwam met haar Rotterdamse initiatief als geroepen. Kemperman: ,,Het beleid van onze bibliotheek is: ondanks gelijkblijvend budget zichtbaarder zijn in de stad. Dat is alleen mogelijk door voordelig samen te werken met partners, zoals in dit geval de Stationshuiskamer. Het mooiste zou zijn als bezoekers de Stationshuiskamer en bibliotheek als één organisch geheel gaan zien.”

Het zichtbaarheids-beleid moet ertoe leiden dat het aantal Rotterdamse bibliotheek-vestigingen gaat groeien van 16 nu tot 23 in 2020. Dat zijn er slechts drie minder dan in 2011, toen de gemeente een ingrijpende bezuinigingsoperatie inzette. Had de bibliotheek het roer niet omgegooid door bijvoorbeeld samen met andere partners panden te huren, dan zouden er door de besnoeiingen slechts zes vestigingen zijn overgebleven.

Anders dan in Haarlem bevindt de Rotterdamse stationsbibliotheek zich buiten de poortjes, zodat bezoekers niet extra hoeven uit- en in te checken. In de hoofdstad van Noord-Holland is de tweejaarlijkse proef meer dan geslaagd, vindt ProBiblio-medewerker Dick van Tol. ,,Er zijn 1200 leden bijgekomen en het aantal uitleningen bedraagt jaarlijks 16.000 op 60.000 bezoekers.”

Van Rotterdam hoopt hij te leren hoe de digitale dienstverlening naar een hoger plan kan. ,,Digitalisering is nu nog meer een topic dan zes jaar geleden, toen we met Haarlem startten. We kunnen met de Rotterdamse kennis misschien ons voordeel doen in de plannen voor drie andere stationsbibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.” Uiteindelijk wil ProBiblio in samenspraak met zusterorganisaties in de andere provincies een netwerk van stationsbibliotheken oprichten door het hele land.

Cultuur-wethouder Pex Langenberg (D66) , die de stationsbibliotheek gaat openen, hoopt van ganser harte dat dat netwerk snel tot stand zal komen. ,,Op die manier kunnen reizigers hun geleende boeken terugbrengen op het station dat hun het beste uitkomt.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/30/reiziger-kan-straks-boek-lenen-op-centraal-station-13179952-a1575224

Het ideaal: eren netwerk van stationsbibliotheken door heel Nederland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *