Nice herademt zachtjes

Nog even en ze zullen weer komen. De terugblikken op 2017. En daarin vooral alle terroristische aanslagen van afgelopen jaar: Londen, Sint Petersburg, Stockholm, Parijs, Istanboel. Zoveel, dat je eerdere aanslagen alweer zou vergeten.Hoe zou het bijvoorbeeld zijn in Nice? Hoe leeft men daar met l’attentat van 14 juli 2016? Een vrachtwagen reed in op de mensenmassa die op de Promenade des Anglais genoot van het vuurwerk. 86 mensen lieten het leven.

 

Ik was in augustus in Nice, en wat me opviel was de stilte. Om te beginnen op het vliegveld, maar ook in de badplaats zelf. Ik kon mijn hotel , op loopafstand van de Promenade des Anglais, midden in het hoogseizoen moeiteloos boeken. “Vóór 2016 had dat niet gekund, zegt de receptioniste. Dan was ik in juni al voor de hele zomer uitverkocht.”

Het woord werd nauwelijks hardop uitgesproken, maar spookte door ieders hoofd: l’attentat. Op de zeven kilometer lange boulevard is de aanslag nog steeds tastbaar. In het bescheiden gedenkteken voor de slachtoffers, in halflege terrassen en in militairen die met de vinger aan de trekker langs het strand patrouilleren, zoals je tot voor kort alleen zag in badplaatsen als Eilat.

En overal vertelt men je dat het vroeger drukker was: in de Waka Bar aan de Promenade des Anglais, in Les Arcades bij de oude haven of in L’Ardoise even buiten het centrum. “C’est pas une folie, mais ҫa va”, zegt de horeca.

Op 15 augustus, Maria Hemelvaart, wordt de kerk aan de haven zwaar bewaakt. Politie en militairen patrouilleren te voet en per auto. Het lijkt een crisisgebied. Nog maar een dik jaar geleden werd een bejaarde priester in Normandië op het altaar vermoord. Nice is gewaarschuwd. Kerkgangers moeten eerst door hekken, en daarna hun tas laten controleren.

Er is die avond geen vuurwerk, maar er zijn wel wat kleinere muzikale feestjes. Burgemeester Christian Estrosi zegt verheugd in Nice-Matin: “Het ontroert me dat het leven sterker is dan de dood. Deze avond is een nieuw begin en geeft ons nieuwe hoop, verenigd rond de muziek.” Nice is gewond, maar herademt ook. En het toerisme komt langzaam weer op gang, zegt de VVV.

Is dat zo? Een paar weken geleden vroeg ik de officiële cijfers op bij het Office du Tourisme. Die geven een gedifferentieerd beeld. De horeca-inkomsten blijven achter en het aantal vliegpassagiers is nog lang niet op het niveau van 2015. Maar er is een stijgende tendens ten opzichte van het rampjaar 2016, en de toeristen díe komen, blijven langer in de hotels.

Maar hoe is het met de angst? Die is niet in cijfers uit te drukken. Ik denk terug aan de receptioniste van mijn hotel die leek te berusten in de onzekerheid. “Je raakt eraan gewend, helaas”, zei ze. “Ik denk dat de terroristen zullen terugkeren naar Nice, zoals ze dat ook in Parijs hebben gedaan.”

Een paar dagen later is er een aanslag in Barcelona. ‘Terreur op de Rambla’, meldt de krant. ‘Bestelbusje rijdt in op toeristen, minstens dertien doden. Aanslag doet denken aan Nice.’ Barcelona zullen we terugzien in het jaaroverzicht 2017. Maar ook die stad zal weer gaan herademen. Net als Nice.

Overal op de Promenade des Anglais is l’attentat nog altijd tastbaar

https://www.trouw.nl/samenleving/nice-is-gewond-maar-herademt-ook~aa50a77f/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *