Nazi-groet suddert voort in Britse media

'Nazi-filmpje'leidt tot roep om openbaarmaking van alle Windsor-correspondentie.
‘Nazi-filmpje’leidt tot roep om openbaarmaking van alle Windsor-correspondentie.

In ons land was de Hitlergroet van de jonge prinses Elizabeth slechts een rimpeling in de nieuwsvijver: zaterdag een klein item in het ‘Journaal’. ‘RTL Boulevard’ wijdde er maandag zelfs geen woord aan.

In Engeland daarentegen raken de media er niet over uitgepraat. Het begon met de BBC. Die ging zaterdag uitgebreid in op de primeur van boulevardblad The Sun: een familiefilmpje van de Windsors uit 1933 waarin Elizabeth, toen zeven jaar oud, haar moeder en haar oom prins Edward de nazi-groet brengen.

Iedereen zag: dit is een dolletje van de Britse royals, in het jaar waarin Hitler aan de macht kwam. Dat was ook het commentaar van Buckingham Palace tegenover de BBC: “Een jong meisje, spelend met haar familie.” Maar nee, dat hadden we volgens Sun-baas Stig Abell helemaal verkeerd gezien. De man sprak over een onthulling van historische betekenis. “Niets ten nadele van de queen of de queen-mum, maar deze opnamen zeggen wel iets over de nazi-sympathieën van prins Edward.”

Maar daar hadden we dat filmpje natuurlijk niet voor nodig. Iedereen wist immers allang dat Edward en zijn vrouw Wallis Simpson de nazi’s bewonderden. Zou de scoop niet enkel en alleen draaien om de verkoopcijfers van The Sun? Gek toch dat zo’n voor de hand liggende vraag bij geen enkele BBC-journalist opkwam. In tegendeel. BBC’s royal correspondent Peter Hunt hielp The Sun zelfs nog een handje door te suggereren dat Elizabeth destijds weliswaar een kind was, maar haar moeder toch niet.

Interessanter dan dit gespeculeer, is de vraag hoe deze privé-opnames konden uitlekken. The Sunday Times kwam met een spannende theorie: Mohamed al-Fayed, vader van Diana’s minnaar Dodi, en outcast van de Windsors, zou ermee te maken hebben. Het zit zo: het filmpje (geschoten door Elizabeths vader George, maar met de camera van Edward) zou niet afkomstig zijn uit het privé-archief van Elizabeth – het was immers legaal verkregen, zei The Sun -, maar uit Wallis Simpsons Parijse villa, waarvan de inboedel, na haar dood in 1986, in handen kwam van Al-Fayed. De Harrods-baas veilde Simpsons bezittingen in 1998, en zou nu tevreden toezien welke schade het Heil Hitler-filmpje oplevert voor de familie die hij medeverantwoordelijk acht voor de dood van Dodi en Diana in 1997.

Onzin, riep een dag later Al Fayeds vertrouweling Michael Cole in The Guardian. Het filmpje had geen onderdeel uitgemaakt van de veiling. Hoe het dan wel zat? Niemand minder dan onze ‘eigen’ Evert Santegoeds suggereerde maandagavond de oplossing in ‘SBS Shownieuws’: “Het paleis heeft het fimpje vermoedelijk zelf per ongeluk naar buitengebracht. Er is veel vraag naar oude opnames omdat Elizabeth in 2016 90 jaar wordt. Tussen dat materiaal heeft het filmpje gezeten.”Zou het werkelijk?

Ondertussen gaat het in de Britse media steeds meer over de aristocratie die Hitler ‘a jolly good thing’vond. Had ook wijlen prinses Sophie, zus van prins Philip, en getrouwd met een SS’er, Hitler niet ‘geëntertaind’? Op 30 juli een docu over (o.a.) haar op Channel 4. Inmiddels klinkt de roep om openbaarmaking van alle correspondentie tussen de Windsors en de nazi’s luider en luider. Waartoe een speels familiefilmpje al niet kan leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *