Napoleon

Het moet een Koningsdag avant la lettre zijn geweest. Met een triomfboog bij de toenmalige Beurs, de Franse driekleur op het Schielandhuis en uitgebreide schranspartijen voor rijk en arm. Het tweedaagse bezoek van keizer Napoleon Bonaparte in oktober 1811 aan Rotterdam was één groot feest.

Historicus Dik Vuik hield er een lezing over ter ere van het 125-jarig bestaan van de Alliance Franҫaise Rotterdam. Een zaal vol kenners, van wie de één wist dat de keizer de eerste avond een concert had bijgewoond in De Oude Doelen, en de ander dat hij negentien paarden had geregeld in zijn volgende halteplaats Gouda.

Maar de belangrijkste vraag: hoe kon het dat een buitenlandse bezetter met zoveel egards werd ontvangen? Vuik legde uit dat Napoleon, ofschoon zelfgekroond keizer, uiteindelijk een kind was van de Franse Revolutie. ,,En die Revolutie was populair bij de vele Rotterdamse patriotten. Zij onthaalden in 1795 de Franse troepen met gejuich bij de Oostpoort.”

Zestien jaar later werden mogelijke tegenstanders van Napoleon in de watten gelegd met rijke buffetten, waarbij ze vermoedelijk niet in de gaten hadden dat ze die van eigen belastinggeld hadden betaald. 49.000 gulden trokken de autoriteiten uit voor de keizer, die Nederland bezocht om de verdediging te inspecteren.

Keizer Napoleon en keizerin Marie Louise plus gevolg reisden in twee aparte koetsen, die op 25 oktober 1811 via de Delftse Poort de stad binnenrolden. Daar kreeg Napoleon als eerbetoon de sleutels van de stad overhandigd. Die zijn nog altijd te bewonderen in Museum Rotterdam.

Maar er zijn meer plaatsen die herinneren aan de legendarische visite. Natuurlijk het Schielandhuis, waar het paar sliep. Maar ook, zo doceerde Vuik, nachtcafé Bonaparte aan de Nieuwe Binnenweg. Of eetcafé De Steek aan de Lusthofstraat in Kralingen. En restaurant Napoleon aan de Weteringstraat, eveneens in Kralingen.

Het is niet voor niets dat Kralingen de keizer claimt, want via dit destijds zo goed als onbewoonde buitengebied koerste het paar op 27 oktober 1811 richting Gouda. In 1865, toen het inmiddels een halve eeuw was afgelopen met Napoleon, dacht Kralingen nog één keer aan hem terug. De Waterloostraat verrees.

Hoe kon het dat een buitenlandse bezetter met zoveel egards werd ontvangen?

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/28/napoleon-a1600828

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *