Na zo’n debat ben je weer helemaal kind

Goed ingestudeerde toneelstukjes tijdens 'Pauw'-debat.
Goed ingestudeerde toneelstukjes tijdens ‘Pauw’-debat.

Het leuke van verkiezingen is dat je je weer helemaal kind voelt. Neem dit spotje van de PvdA. “Sommige mensen zijn wit, andere mensen zwart”, legt PvdA-voorzitter Hans Spekman ons uit. “Sommigen zijn dik, anderen dun. Zoals sommigen rijk zijn en anderen arm.”

De eye-opener werd dinsdag vertoond in KRO’s ‘Brandpunt’. Een dag later zagen we in ‘DWDD’een verhelderende boodschap van het CDA Limburg. Een vrouw blaast met een bladblazer wat papieren opzij. En concludeert: Voor een frisse wind, stem Anne Thielen.

Met kinderlijk enthousiasme installeerden we ons die avond voor het verkiezingsdebat in ‘Pauw’. Welke verkwikkende marketingkreten zouden ons vanavond weer om de oren vliegen? En zou Jeroen Pauw erin slagen daar doorheen te prikken? We hadden toch een beetje die stille hoop. De Vara-presentator is een van de weinigen in Hilversum die door een unieke combinatie van scherpte en ironie politici klem kan zetten. Maar helaas, het zat hem niet mee.

De discussie startte met het zoekgeraakte bonnetje van Opstelten en Teeven. Op zich goed gekozen. Immers, hoe vaak gebeurt het dat twee VVD’ers samen één bonnetje kwijt zijn? “De rekening is uiteindelijk vanuit het ministerie van justitie terechtgekomen bij ‘Nieuwsuur’”, trapte Pauw af (iets wat zijn NOS-collega Ron Fresen eerder ook al suggereerde), “maar is deze man of vrouw een lek of een klokkenluider?” Goeie vraag van Pauw. Wat volgde was een spectaculaire onthulling van Diederik Samsom: “De onderzoekscommissie zal de waarheid boven tafel halen.”

Mooi zo. Op naar het volgende onderwerp. “Werk, werk, werk”, kondigde Pauw aan. “Er zijn per slot van rekening net weer twee werklozen bij gekomen.” (leuk grapje richting het afgetreden duo Opstelten/Teeven). Mark Rutte zei: “Als Emile Roemer aan het roer stond, hadden we veel meer werklozen.” Roemer lachte er zelf het hardst om. Maar zijn goeie humeur sloeg snel om toen de premier hem beschuldigde van de lust tot lastenverzwaring. “Nou wordt ‘ie mooi!”, riep het SP-boegbeeld beledigd.

Wat we vervolgens zagen was een alleraardigst door Rutte en Samsom ingestudeerd toneelstukje. Beide heren hakten tegelijk in op Alexander Pechtold. “Hoeveel wilt u nu bezuinigen?”, riepen ze om en om. Het D66-opperhoofd acteerde leuk mee. “Kunt u me nu eens drie woorden achter elkaar laten uitspreken?”, riep hij gespeeld boos. Roemer verzuchtte: “Ik kan er geen touw meer aan vastknopen.” Maar die indruk hadden we al.

Geert Wilders, voor het eerst bij de Vara te gast, slingerde een paar lekker bekkende oneliners de lucht in. “De crisis is niet voorbij, u bént de crisis”, jouwde hij naar de premier. En: “Pechtold en Buma hebben negen van de tien voorstellen van het kabinet gesteund. Hoezo oppositie?”

In de consternatie raakte Pauw zowaar z’n briefje met dilemma’s kwijt. Nadat hij eerst Pechtold had gevraagd of hij alleen ijdel was of tevens een politieke hebberd, waarop de D66’er naar waarheid antwoordde ‘allebei’, improviseerde Pauw tegenover Samsom: “Licht ontplofbaar of is het heilige vuur gedoofd?” “Licht ontplofbaar”, besloot de PvdA-leider. Wat een leuk spelletje toch.

Rond middernacht, na afloop van het debat, keek ik in de spiegel en zag ik de glimlach van een kind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *