Met de hond is het niet goed afgelopen

Stoeltje op ponton straalt ontzettend uit: wat is hier gebeurd?
Stoeltje op ponton straalt ontzettend uit: wat is hier gebeurd?

De amateur-beelden waren angstaanjagend: een omhoog gehesen brugdeel dat huizen en winkels in Alphen aan den Rijn verpletterde. Geraas en gegil. ‘EenVandaag’ sprak twee uur na het ongeval over ‘zeker twintig gewonden.’ Waar dat aantal op was gebaseerd, bleef een raadsel. Verslaggever Tom van ’t Einde kwam (gelukkig) niet verder dan één gewonde en een hond onder het puin.

“Een verschrikkelijke ravage”, concludeerde presentator Bas van Werven. Ja, dat zagen wij ook. Waarmee we aankomen bij hét probleem van rampen-verslaggeving op tv: er is niets bekend, maar de zendtijd moet gevuld. Met deskundigen bijvoorbeeld. Expert zwaartransport Richard Krabbendam had de beelden grondig geanalyseerd: “Hijsen met twee kranen is al ingewikkeld, en dat ook nog op een drijvende ponton”, wist hij. “Is het amateuristisch?”, hielp Van Werven hem een handje. Krabbendam: “In de uitvoering wel. Je moet natuurlijk altijd voorkomen dat je schuine reeptrek krijgt.”

Er rinkelde een telefoon ten huize van de expert zwaartransport. “Ik ga even naar een ander lijntje, hoor”, zei hij. “Ja, maar we hebben u wel nodig!”, panikeerde Van Werven. Gelukkig, dat hielp. Van Werven kon door met z’n gesloten vragen vol frames: was het een haastklus, zijn er wel genoeg protocollen, enz.

In het ’8 Uur Journaal ‘ging het nog steeds over mogelijk twintig gewonden. Maar verslaggever Martijn Bink sprak wel al de hoop uit dat het met een sisser sou aflopen. Dat getal was de wereld in gekomen doordat zoveel mensen 112 hadden gebeld, sprak hij cryptisch. Aan het eind van de uitzending keerde Bink nog even terug. “Er is tot nu toe één slachtoffer gevallen: een hond.” Direct daarna kondigde Eva Jinek (terug van vakantie) in een vooraf opgenomen spotje aan dat bij haar slachtoffers zouden zitten.

Dat ging dus niet door. Wel schoof de Alphense amateur-fotograaf Dick van Smirren aan. Geluk bij een ongeluk: zijn beelden waren de hele wereld over gegaan. Ook Van Smirren ontpopte zich in no time tot deskundige. “Dat brugdeel bewoog veel sneller dan bij zo’n operatie gebruikelijk is”, doceerde hij. Jinek, gretig: “Dus, dat had u meteen al door.” We zagen een door Van Smirren gefotografeerd rood stoeltje op het ponton. “Dat straalt voor mij zo ontzettend uit van: wat is hier gebeurd?” Verder deelde hij mee dat hij erg geschokt was, maar niet had gegild.

En zo kwamen naarmate de ramp verder verpulverde steeds meer Alphenaren over zichzelf aan de praat. ‘Nieuwsuur’ had zelfs een jongen opgespoord die in een van de getroffen huizen had gewoond. “Tien jaar lang”, verklaarde hij plechtig. “De hijskraan is precies op mijn oude slaapkamer gevallen.” Een ander vertelde dat haar buurman aan de whisky was gegaan van schrik. Een derde dat er veel door haar heen ging. Presentator Joost Karhof gaf voor die enkeling die het nog steeds niet wist een laatste update over de hond. “Met hem is het niet goed afgelopen.”

Bijna vergeten te vertellen dat Richard Krabbendam, u weet wel die expert zwaartransport uit ‘EenVandaag’, zo op dreef kwam dat hij warempel reclame begon te maken voor zichzelf. “Ik geef sinds 2008 seminars en cursussen. Met veel succes.” Toen heeft Bas van Werven hem discreet doch beslist van de lijn gemieterd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *