Mag je zelfs niet bidden voor homo’s?

CfrEen moment van teleurstelling toen Trouw gisterochtend op de deurmat viel: Bisschop trekt toestemming in voor roze viering in Sint Jan. Na protest van priesters en gelovigen gaat er een streep door de gebedsdienst voor homo’s en lesbo’s in de kathedraal.

Het moet voor bisschop De Korte een moeilijk besluit zijn geweest. Ik ken hem niet persoonlijk, alleen uit de mail, en die ondertekent hij altijd met een warm en hartelijk: verbonden in Christus. Als hij verschijnt op tv of in de krant, maakt hij indruk. Hij is de beste bisschop die we hebben. In elk geval eentje die het moderne leven begrijpt.

Op roze zaterdag, 24 juni, wilde hij zijn hoofdkerk openstellen voor een oecumenische gebedsviering. Dus geen eucharistie, nee ‘slechts’ gebed. Juist vanwege dat gebed begrijp ik de commotie niet. Eucharistie, alla, daar komt gedonder van, want praktiserende homo’s mogen immers niet te communie. Maar de handen vouwen en bidden?

Trouwens, over dat ‘communieverbod’. Toen ik wat geregelder naar de mis ging, heb ik nooit gemerkt dat samenwonende homoseksuelen de hostie werd geweigerd. De drie bisschoppen die ik in mijn bisdom (Rotterdam) heb meegemaakt, hielden er een mild beleid op na.

Bär, nog altijd zeer geliefd, vond dat alle katholieken, ook homoseksuelen, in vrede in de kerk moesten kunnen verblijven. Hij zou, vermoed ik, pas een probleem ervaren bij provocatie: een grote roze driehoek op de revers. Zijn opvolger Van Luyn was als Groninger wat afstandelijker, maar een ware diplomaat, die er wel drie keer voor uitkeek een (hostie)rel over zichzelf af te roepen. Ik heb de hostie altijd uit zijn hand mogen ontvangen. Ook toen mijn vriend in de kerkbanken zat.

Van de huidige Rotterdamse bisschop mgr. Van den Hende hoor je weinig, maar met de kerstnachtmis zit de kathedraal tjokvol homoseksuelen, die allemaal te communie gaan. Na afloop prevelen ze een gebed bij Maria of verzamelen ze zich overmand door romantische gevoelens bij de kerststal.

Dat is dus de praktijk in Rotterdam. Zou het in het bisdom ’s-Hertogenbosch anders zijn? Vast niet. Ik snap het wel van die gebedsdienst, vanwege de oecumene en zo, maar een eucharistieviering had net zo goed gekund. Mét en vóór praktiserende katholieke homo’s. Zoals die elke zondag overal in Nederland de hostie ontvangen.

U denkt misschien: mens, wat maak je je druk om Den Bosch? Blijf gewoon weg uit de kerk! Eens! Maar pas zodra mij de hostie wordt onthouden. Ik zal dan niet protesteren, maar vanaf dan het geloof bewaren in mijn hart en op mijn sterfbed nog slechts om de laatste sacramenten vragen. Adieu!

Protesteren vanwege geaardheid zit mij niet in de genen. Ooit was ik op roze zaterdag en zag zoveel koekeloerende huisvaders en -moeders met tassen prei en bloemkool langs de route, dat ik besloot: ik ben geen praalwagen. Homoseksualiteit, maar ook katholiciteit ,is voor mij vooral een privé-kwestie.

Ik had dan ook best moeite met dit stukje. Totdat een vriend, uit de toneelwereld en homoseksueel, zich gisterochtend tijdens de koffie op het terras verbijsterd afvroeg: “Bidden voor en met homo’s, voor en met mensen met hiv of aids, mag zelfs dat niet in de katholieke kerk?” Ik kan het hem alleen maar nazeggen: ja, mag zelfs dát niet?

Ik blijf pas weg uit de kerk als mij de hostie wordt onthouden

3 thoughts on “Mag je zelfs niet bidden voor homo’s?

  1. ik reageer eigenlijk zelden maar vond dit zo treffend geschreven over het beleid in vele kerken en dan dit besluit van de bisschop. las in zijn brieven hierover dat zijn toestemming er pas was gekomen na goed overleg met de plebaan van Den Bosch en nog andere. vind het ook zeer teleurstellend dat de bisschop zich heeft laten ompraten door een paar mensen die niet veel begrepen hebben van mensen liefde en hoe je met elkaar om kan en misschien ook wel moet gaan. laat iedereen in zijn of haar waarde en laat de regels niet eerst komen maar de mens en handel daar ook naar. dus een gebeds dienst of eucharistie viering had prima gekund en waarom men nu zo reageert snap ik echt niet.

  2. Wat een geluk dat honderd meter verder de protestantse kerk (PKN) staat waar de roze gebedsdienst gewoon doorgang vindt op 24 juni. Prima op ingesprongen door dominees en kerkenraad! Reclame voor de vrijheid om te bidden waar je wilt, ook voor LHBT-ers. Zelf verantwoordelijkheid nemen en niks geen bisschoppen of hoogwaardigheidsbekleders die de dienst uitmaken. Direct staan voor God in eerbied en ontzag met al onze vragen en verlangens. Hij zal ons nooit afwijzen die al zo vaak zijn afgewezen. Protestantser kan bijna niet! Vrede!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *