Luther Museum in Amsterdam

Amsterdam krijgt deze zomer een Luther Museum. In het voormalige Lutherse mannen- en vrouwenhuis De Wittenberg komt een permanente tentoonstelling met honderden kunstvoorwerpen die een link hebben met de grote Reformator. Te denken valt aan schilderijen, portretten van Lutherse regenten, Avondmaalszilver, Bijbels en geldkisten, waaronder een kist die deel zou hebben uitgemaakt van de Zilvervloot van Piet Hein.

De Lutherse diaconie in de hoofdstad wil al jaren een ‘eigen’ museum, en heeft recent Tonko Grever, oud-directeur van Museum Van Loon, in de arm genomen om het plan te verwezenlijken. Grever: “In de zeventiende eeuw  was eenderde van de Amsterdammers Luthers. Ze hebben in de loop der eeuwen vele belangrijke kunstschatten verzameld, waarvan het zonde zou zijn om die in depot te laten.”

De expositie, in de regentenkamers, krijgt vier thema’s: Luther en de Reformatie, geloven op zijn Luthers, Lutheranen en Amsterdam, en de werken van de diaconie. Te zien zijn onder meer werken uit de school van Cranach (portretten van Luther, zijn vrouw en ouders), van Van Ruysdael (De doop van de kamerling), en Breenbergh (Luther schrijft zijn 95 stellingen met een ganzenveer die reikt tot aan Rome). Maar ook een vrouwelijke negentiende eeuwse schilder als Thérèse Schwartze, van wie, zegt Grever, ”weinigen weten dat ze Luthers was”, is present met bijvoorbeeld haar ‘Amsterdamse weesmeisjes’.

Grever denkt dat ondanks de secularisatie het Luther Museum veel belangstellenden zal trekken. “Het geloof speelt, ook in Amsterdam, nog wel degelijk een rol. Het is bijna dagelijks voorpaginanieuws. Daarnaast hopen we door een mix van religieuze en kunsthistorische thema’s een breed publiek aan te spreken.”

Ook de huidige activiteiten van de Amsterdamse Lutherse gemeente moeten te zijner tijd een plaats krijgen in de expositie. Grever: “De diaconie spant zich in voor ouderen, mensen zonder papieren, LHBT’ers, enzovoort. Het zou mooi zijn om kunstenaars te vragen die diaconale arbeid kunstzinnig te verbeelden.”

Het Luther Museum aan de Nieuwe Keizersgracht kost enkele tonnen – voornamelijk op te brengen  door de hoofdstedelijke Lutherse kerk –  en  gaat vermoedelijk in juni open. Als voorproefje start op 27 januari een reeks ‘Lutherse concerten’ in de kerkzaal van De Wittenberg.

Deze zomer heeft Amsterdam zijn Luther Museum

https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/amsterdam-krijgt-luther-museum~a7c3ebac/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *