KRO ontdekt zomaar een ‘SGP-kalifaat’

Angstaanjagend 'Brandpunt'-beelden van het SGP-kalifaat in Reimerswaal.
Angstaanjagende ‘Brandpunt’-beelden van het SGP-kalifaat in Reimerswaal.

Helemaal eens was ik het met Trouw-collega Johan ten Hove die zich in de maandagkrant boos maakte over de manier waarop media SGP’ers steeds maar over één kam scheren met terroristen van IS. Dinsdagavond was het weer zo laat. ‘Brandpunt’-anchor Fons de Poel (KRO) ronkte al in zijn eerste zin: “Boze tongen spreken van het Zeeuwse kalifaat.”

Goed, het frame lag vast. Nu hoefden er alleen nog maar de overbekende cliché’s bij te worden gesleept als ‘bewijs’. Dat deden de verslaggevers Alje Kamphuis en Paul Schram in de gemeente Reimerswaal. Eerst kwam Jacques Boonman aan het woord, beheerder van het plaatselijke podium. “Ze zijn fundamentalistisch en heel strak in de leer. Het wordt steeds erger.” Woorden die werden gelardeerd met beelden van traditioneel geklede kerkgangers, met daaronder  dreigende vioolmuziek uit ‘De vier jaargetijden’.

Toen kwam De Poel weer: “Spanning in de polder. Twee werelden die steeds verder uit elkaar lijken te groeien.” (altijd makkelijk dat woordje ‘steeds’, je suggereert er veel mee en je hoeft geen enkel feit aan te dragen). De reportage was één minuut bezig en zie, daar dook het kalifaat voor de tweede keer op. “Een refo-kalifaat”, vond raadslid Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal).

Wat voor terreur zou er toch gaande zijn in dat lieflijke Beveland? De Poel kwam met angstaanjagende delicten. “Reimerswaal heeft de grootste gezinnen van Zeeland”(brrr!), “van de huizen die te koop staan, komen de meeste in handen van streng gelovigen”(bah!), “her en der verrijzen grote reformatorische kerken” (nee toch?!), “het verzorgingshuis heeft een aparte afdeling voor reformatorische gelovigen” (écht?) , “ze hebben hun eigen verenigingen”(tjonge!) “en er heerst een vloekverbod.”(hè get!).

De KRO stuitte op een nog vreeswekkender terreur-netwerk: het overdekte zwembad. Dat was ‘s winters op zondag gesloten! En hoera, iemand wilde er voor de KRO-camera nog zijn beklag over doen ook! Trompettist Sjaak van Loo: “Ik zou in de winter graag eens op zondag zwemmen.”KRO: “Raar toch dat dat niet kan?!”Van Loo: “Vind ik ook.” Een zwak antwoord, dat hoor je direct, dus stookte de KRO het vuurtje verder op: “Eigenlijk wordt u gegijzeld.” Van Loo: “Ach, je bent eraan gewend, maar het is wel te gek voor woorden.” Tot zo ver het ‘SGP-kalifaat’: een vloekverbod en een  gesloten zwembad.

Aan het eind van de uitzending kregen we te horen dat het toneelpodium toch subsidie had gekregen, al was het minder en afgedwongen via de rechter. Theo Maassen, bekend om z’n harde grappen, hield er ooit z’n try out. Toch kreeg Weststrate het voor elkaar om de plaatselijke SGP-voorman te vergelijken met Osama bin Laden. De SGP heeft zeven zetels in de raad ( een minderheid, ook dát vertelde ‘Brandpunt’er niet bij), en niemand van de partij wilde voor de camera.

Ik heb niks met de SGP en vind het abject om je eigen religie op te dringen, maar verder, zo blijkt uit alle statistieken, zijn SGP’ers brave, hardwerkende lieden, die hun naasten bijstaan en gul geven aan goede doelen. Dat beeld ontbrak volledig bij ‘Brandpunt’, evenals de notie dat je in een democratie nu eenmaal ook wel eens te maken kunt krijgen met mensen die minder ruimdenkend zijn dan jij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *