Krijgt Sander Dekker dan toch nog gelijk?

Amusement bij de publieke omroep: baden in weelde met Valerio.
Amusement bij de publieke omroep: baden in weelde met Valerio.

Een paar maanden geleden was er nogal wat commotie rond media-staatssecretaris Sander Dekker. Hij had kritiek op het amusement van de publieke omroep: te plat, te oppervlakkig. Helemaal niet waar, riep Hilversum, waar bemoeit Dekker zich mee?

Misschien moet Hilversum zich oefenen in wat meer zelfreflectie. Laat de tv-bazen bijvoorbeeld eens goed kijken naar het nieuwe BNN-programma ‘Valhalla’. Alleen de titel al is een toonbeeld van gemakzucht en zouteloosheid: een samentrekking van Valerio, de presentator, en Walhalla, de hemel. Wat is de rol van Valerio (Zeno) in deze NPO-3-show? Wensen van kijkers inwilligen. Ook dat is niets nieuws, zij het dat de begeertes van het ‘Valhalla’-publiek nogal bizar zijn, om een gepatenteerd BNN-woord te gebruiken.

Deze week was er ene Yoran die graag een salsa-bad wilde. Een vriendin had hem opgegeven. “Hij houdt erg van die dipsaus, zeg maar. Hij wil er graag in, hahaha.”Voor de zekerheid werd die diepdoorvoelde levenswens door Valerio gecheckt. “Klopt het dat je een salsa-bad wil?” “Ja”, zei Yoran, “heel graag.“ Ja, journalistiek zit het wel snor met dit programma: check en double-check.

Yoran was niet de enige die naar een bad verlangde. Elise wierp zich op voor een chocoladebad. En Loes voor een champagnebad.” Waarop haar vriendin Esther: “Dan wil ik samen met Loes.” En zo rukte Valerio drie kuipen aan. “Ik kan niet wachten om bepaalde gasten in bikini te zien”, riep hij verlekkerd. Wat een fijn publiek programma toch, en wat een verantwoorde besteding van belastinggeld. Maar het werd nóg mooier. Een oudere vrouw wilde graag eens een joint roken. Schikte dat even, een vriend van Valerio bestierde een coffeeshop, dus dat kon meteen geregeld worden. “Kunt u lekker gaan blowen, terwijl u ook nog heel veel informatie krijgt”, beloofde Valerio.

Waar doet dit programma toch aan denken? Een beetje aan ‘Sex voor de Buch’, of ‘Jambers’. Met dit verschil dat die etalages van menselijke buitenissigheid op het conto stonden van de commerciële omroep. En ‘Jambers’ bovendien onbedoeld komisch was door de rol van de presentator. Alles wat je van ‘Valhallah’ niet kunt zeggen.

Paul Jambers voorzag zijn freakshow van een soort commentaar dat door zijn serieuze ondertoon in combinatie met een Vlaamse tongval en idiote beelden op het scherm tot lachsalvo’s leidde in de huiskamer. Dat ging zo. Je zag een man in een strak latexpak met hangoren bovenop, en op kruishoogte een uitsparing. Dan meldde de voice over: “Overdag zit hij gewoon op kantoor.” Je zag zo’n kantoor meteen voor je. Daarna volgde: “Maar ’s nachts hult Jean zich in konijnepak en rent hij, hongerig naar avontuur, door het open veld.” Raak! Als je uitgelachen was, vroeg je je af of je misschien niet eerder medelijden moest hebben met het ambtelijke konijn.

Hoe dan ook ‘Jambers’ is terug op RTL 7. Hij gaat op bezoek bij zijn gasten uit de jaren negentig onder het motto: hoe is het nu met hen? Ja, het is sensationeel, absurd en af en toe treurig. Eigenlijk moet je alleen kijken voor de grootste freak zelf: Paul Jambers. Zijn doorgroefde, ongeschoren gelaat, zijn leren jas en zijn zeldzaam ernstige uitstraling. Probeer daarbij je lachen maar eens in te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *