Kijkt de regering wel eens televisie?

De kerk sterft uit, ook in de Achterhoek.
De kerk sterft uit, ook in de Achterhoek.

Zou het kabinet wel eens tv kijken? Media-staatssecretaris Sander Dekker nauwelijks, zoals onlangs pijnlijk duidelijk werd in ‘DWDD’. Maar premier Rutte of staatssecretaris Dijkhoff? Ik vraag het omdat het Journaal meldde dat de regering versneld containers en kantoren wil laten verbouwen voor de huisvesting van asielzoekers.

Containers? Heeft Den Haag wel eens gedacht aan al die leegstaande kerken? Een gebedshuis kun je heel mooi omtoveren in woonruimte, zo bleek pas in ‘BinnesteBuiten’. Gitta en Maarten hadden de voormalige hervormde kerk in Ens herschapen tot een riante behuizing, zonder de oorspronkelijke bestemming te verloochenen. Langs de eettafel stond een kerkbank met het bordje ‘koster’. Zelfs het orgel was gehandhaafd. Maarten was wel blij dat Gitta het instrument niet meer bespeelde. “Het kan namelijk niet met koptelefoon, begrijpt u?”

‘BinnesteBuiten’ is een nieuw lifestyle-format van KRO-NCRV als opvolger van ‘Man bijt hond’. Zoals gezegd: het kabinet moet ernaar kijken. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Wat een gemakzucht: je tikt op Google ‘mensen in bijzondere woningen’ in, en je krijgt een hele waslijst. Deze week ging het over Bosschenaren in een verbouwde autogarage. En waar het vroeger alleen maar ‘te gek’ was om in een buitenissig huis te wonen, heet het nu ‘duurzaam’. Lijkt het toch nog heel wat. Vervolgens knip je al dat duurzame woongerief consequent op in drie stukken – waarom in hemelsnaam? – met tussendoor wat boswachterij en gekokkerel (geen programma zonder kok!), en klaar ben je.

Dat moet de coalitie ook hebben gedacht toen ze bij monde van Halbe Zijlstra en Diederik Samsom in het Journaal verkondigde dat de opvang van asielzoekers sober doch rechtvaardig zou worden. In ‘Pauw’ mocht Zijlstra die visie verdedigen, en daarbij viel op hoe slecht Den Haag zich op de te voorspellen vluchtelingenstroom heeft voorbereid. Die burgeroorlog in Syrië is toch al zo’n jaartje of vijf aan de gang? Alexander Pechtold snapte er niets van: “Bussen worden alle kanten opgestuurd, asielzoekers gaan van sporthal naar sporthal, en de burgemeester van Leiden moest pas in allerijl Ikea-kussentjes kopen voor een opvangcentrum.”

Ik had het al over kerken als (tijdelijke) herberg. Keuze genoeg. Volgens ‘Kruispunt’ (KRO) zullen van de 1500 katholieke godshuizen in 2030 nog maar 300 nodig zijn (voor 60.000 kerkgangers). ‘Kruispunt’ stak z’n licht op in de Achterhoekse Verrijzenisparochie waar acht van de elf kerken moeten sluiten. Een empathische reportage met oudere gelovigen die weemoedig terugkeken op een leven waarin de kerk centraal stond: doop, communie, huwelijk, begrafenis. Nu zitten er zondags nog twintig mensen in de mis. “Alleen de uitvaartdiensten zijn een groeimarkt”, sprak een gelovige droevig. De laatste eucharistieviering in Breedenbroek werd afgesloten met bier en worst.

Priester Peter Ambting noemde kerksluiting onvermijdelijk (‘als we nu niets doen, is straks álles verloren’), hoezeer hij de pijn van de parochianen ook begreep. Tot zijn spijt zag hij het christendom langzaam maar zeker uit Nederland verdwijnen. Voor de Sint-Martinuskerk in Megchelen was al een nieuwe bestemming gevonden: dorpsactiviteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *