Jezus draagt net zo’n trui als Mart Smeets!

Jezus, in Noorse trui, geeft een boks in de kerk.
Jezus, in Noorse trui, geeft een box in de kerk.

Al een beetje in de kerstsfeer? Nou, Hilversum nog niet helemaal. “Ik stik van de hitte”, mopperde zaterdag ‘Serious Request’-presentator Tim Hofman. Hoe anders was het zes jaar geleden in Groningen, mijmerde de BNN-ster. “Toen lag er zoveel sneeuw dat niemand kon komen. Ik hield me warm in thermo ondergoed.”

In ‘EenVandaag’ klaagde Hans Dorrestijn dat hij om vier uur ’s ochtends zwetend was ontwaakt onder zijn winterdekbed. “En twee nachten geleden zoemde er zo’n verdomde mug om me heen. Te bar voor woorden.”

Weerman Marc Putto deed er nog een schepje bovenop. “Laatst zag ik een hommel langsvliegen. Ik werd er depressief van.” Zijn Journaal-collega Gerrit Hiemstra vertelde dat er alleen in het noorden van Noorwegen sneeuw ligt. “In de rest van Europa niet.”

Het is volgens bioloog Arnold van Vliet de afgelopen drie eeuwen niet zo warm geweest in december. “Het is raar weer, maar ik heb wel een kerstboom”, onthulde hij in ‘EenVandaag’. Nederland probeert de moed erin te houden, zoveel is duidelijk. Bijvoorbeeld door zich heldhaftig vast te klampen aan oude tradities. Zo kunnen we u verzekeren dat het Vara-kerstbuffet, ondanks de warmte,  gewoon  is doorgegaan. Als bewijs toonde  Astrid Joosten in ‘De Kwis’ een zelfgemaakte foto van een worst.

Ook de laatste ‘Pauw’ van dit jaar diende zich feestelijk aan. Op de Vara-site een vrolijke Jeroen onder de confetti. De uitzending zelf was serieuzer: een terugblik op de vluchtelingencrisis. Wel een mooi kerstthema natuurlijk. ‘Nieuwsuur’-verslaggever Tom Kleijn ontsluierde hoe zijn interview met de Syrische president Assad was verlopen. “We werden opgehaald door een gepantserde auto. Die bracht ons naar Assads werkpaleis, een James Bond-achtig gebouw op een rots. ” De president was volgens Kleijn goed gebriefd. “Hij kende Wilders, en was ervan op de hoogte dat die politicus van het jaar was geworden.” Helaas kregen we niet te horen of Assad ook wist dat het de AvroTros was geweest die dat wedstrijdje had georganiseerd.

Wel zagen we Kleijn met zijn collega Roozbeh Kaboly het interview voorbereiden op het balkon van hun hotel. Die plek was gekozen om afluisteren te voorkomen, niet vanwege de ‘kersthitte’.

Ondanks de lente-achtige temperatuur hield de EO dapper stand met volkskerstzang in ‘Nederland zingt’. En in ‘Blauw bloed’, ook EO, kregen we hartelijke kerstwensen van het Zweedse prinsesje Estelle, terwijl haar ouders Victoria en Daniel (zogenaamd) de feestdis bereidden.

Tussendoor zag ik het nieuwe kerstspotje van de PKN. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik in Trouw niet had gelezen waar die over ging ik er weinig van had begrepen. Een androgyn uitziende man wandelt over een parkeerplaats waar een paar ruziet over een kerstboom, dan door een supermarkt waar iemand iets uit z’n tengels laat vallen, en ten slotte langs een kokkin met een aangebrande kalkoen. Telkens kijken ze de androgyne man hemels aan. De boodschap, volgens Trouw: Jezus verlost je van kerststress.

Aan het eind van het STER-spotje zit Jezus vooraan in de kerk. Beetje raar natuurlijk: getuige zijn van je eigen geboorte. En nog gekker: Jezus draagt een Noorse trui.  Zo’n Mart Smeets-geval. Met deze temperatuur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *