Ja hoor, daar was ‘t weer: is Rutte wel ‘n echte man?

Ronald Plasterk vindt Fred Teeven pas echt een echte man.
Ronald Plasterk vindt Fred Teeven pas echt een echte man.

Razendsnel verdween het MH17-onderzoek uit het tv-nieuws. ‘DWDD’ ging een dag later alweer over onze verkeken kansen op het EK. Zelfs het oeuvre van Willy Alberti, vandaag als cd-box verschenen, werd met enig kunst- en vliegwerk binnen het EK-thema gepingeld: troostmuziek voor voetbalfans.

Is het vreemd dat het MH17-rapport zo snel verdampte? Misschien niet. Het bevestigde slechts wat we al bevroedden: een Buk-raket afgeschoten vanaf separatistisch grondgebied. Maar de belangrijkste vraag – wie was de dader? – bleef onbesproken. In ‘WNL Opiniemakers’ wist columnist Jan Dijkgraaf waarom: “Rutte buigt voor iedereen. Nu weer voor Poetin. Niet voor niets spreekt hij over een ramp in plaats van een aanslag.”

De premier kreeg het zwaar te verduren. Er was maar één echte kerel in de VVD, vond Dijkgraaf, en dat was staatssecretaris Dijkhoff. Waarop Plasterk: “Nou, vlak Teeven ook niet uit, hoor.” Opmerkelijk om de minister van Binnenlandse Zaken impliciet te horen beamen dat zijn baas geen ‘echte man’ is.

Goed voor het aanzien van de politiek? Ik vraag het me af. Gelukkig was er nog een ander onderwerp: Zwarte Piet (ja, nu al weer). “Van door een schoorsteen kruipen krijg je geen dikke rode lippen en ringen in je oren”, vermoedde de bewindsman. In de huiskamer ontstond nu toch enige verwarring: valt Zwarte Piet als Spaans onderdaan wel onder Binnenlandse Zaken? Nou ja, Plasterk kwam zo nu en dan op de Cariben, vertelde hij. Dat zal het wel zijn.

Mijn favoriete programma ‘Andere tijden’ (NTR/VPRO) was geheel gewijd aan de achting voor politiek Den Haag. “Nederlanders hebben veel vertrouwen in de democratie, maar veel minder in politici. Hoe kan dat?”, vroeg presentator Hans Goedkoop zich af. Het thema werd geïllustreerd aan de hand van ‘de lichting van ‘67’: de 57 (!) nieuwe Kamerleden die dat jaar instroomden en de politiek definitief een nieuw gezicht zouden geven.

Als hen dat al is gelukt, kwam dat in deze aflevering in elk geval niet uit de verf. Het ging maar over uiterlijkheden en details. Over de entree van de tv-camera op het Binnenhof, de eerste spijkerbroeken en gekleurde overhemden. Anneke Goudsmit (D66) had de toon van de uitzending feilloos door, toen ze ironisch informeerde: “Oh, u wilt naar mijn broekpak toe?”

Het enige inhoudelijke was dat een paar nieuwelingen met Hans Wiegel hadden nagedacht over de inefficiënte werkwijze van de Kamer. Er kwam een hele reeks aanbevelingen tot stand, maar die gooide de Eerste Kamer in de prullenbak. Weg plan. En dat terwijl Wiegel nog zo heerlijk voor zijn brainstormgroepje had gekookt. We zagen de jonge liberaal achter het fornuis in zijn Dokkumse buitenhuis. “Als na tien minuten de uien geel worden en het spek glazig, roer je de olijfolie en de riblappen er door. Dan de oven in, en klaar is je pot au feu.”

En toen kwam plots Hans Goedkoop met een antwoord op zijn beginvraag: het is Wilders die het aanzien van de Tweede Kamer besmeurt. Niet alleen was deze conclusie er met de haren bijgesleept, ze kwam ook nog eens na een uitzending die bol stond van de bonte Haagse bloesjes, jeans en gewaagde broekpakken.  Soms lijkt het vooral de televisie die het aanzien van de politiek beschadigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *