Is het hun hebben of hunnie hebben?

Let op de tekst onderin beeld: illusies geschept...
Let op de tekst onderin beeld: illusies geschept…

Als je er op let, val je van de ene verbazing in de andere: het taalgebruik op televisie. Zo verscheen bij ‘WNL Opiniemakers’ onderin beeld: “Met het binnenhalen van vluchtelingen worden valse illusies geschept.” En: “We willen niet overspoelt worden met 60 procent gelukszoekers.”

U hoort mij niet zeggen dat we hier te maken hebben met louter laagopgeleide PVV’ers. Als we ‘Zembla’ (Vara) mogen geloven, beheerst een groot deel van de Nederlandse bevolking de eigen taal niet meer. Lerarenopleider Ton van Haperen waarschuwde: “De elite van de toekomst schrijft: Hun hebben.” En waarachtig, binnen de uitzending kreeg hij al gelijk. Een van de geïnterviewde docenten had het over: “Zoals hun het zien.”

Het onderwijs in Nederland is een catastrofe. Niemand wil meer leraar worden en van hen die het nog wél zijn, zitten velen thuis met een burn out. Hele vakken worden geschrapt, gepensioneerden moeten opnieuw voor de klas en kinderen beginnen met een leerachterstand van twee jaar aan het voortgezet onderwijs. Volgens ‘Zembla’ heeft de regering één miljard extra in het onderwijs gepompt, maar waar dat geld is gebleven? “Ik zou het niet weten”, reageerde Van Haperen. Ondertussen zijn er 9000 nieuwe docenten nodig. Hoe ons onderwijs zo’n puinhoop kon worden, bleef vaag. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wilde niet in beeld. Waarom eigenlijk niet?

“Als het erop aankomt heb je niets aan politici”, luidde de ‘vrolijke’ herstart van ‘WNL Opiniemakers’, de conservatieve actualiteitenrubriek van Hilversum. Mona Keijzer, zelf CDA-politicus, opende de aanval op premier Rutte. “Hij zegt dat hij de vluchtelingenstroom binnen zes tot acht weken wil inperken, maar hóe dat krijgen we niet te horen.” Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen mijmerde: “Zodra het over vluchtelingen gaat, mag je alles roepen zonder het te staven.”

De 60 procent gelukszoekers van Frans Timmermans bijvoorbeeld. “Het werd direct door zijn woordvoerder genuanceerd”, wist Melissen. Farid Azarkan (samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders) vroeg zich af: “Die 60 procent moet meteen retour, zei Timmermans, maar aan wie zou die oproep gericht zijn? Aan Timmermans zelf toch, mag ik hopen? Of vindt hij dat wij als burgers vluchtelingen moeten gaan terugsturen?”

‘WNL Opiniemakers’ (‘van de omroep Wij Nederland’- waar die rare slogan op slaat, moeten ze toch nog ‘ns uitleggen) geeft de kijker weinig politieke hoop. Zeker niet als je een uur ervoor Donald Trump hebt gezien in ‘Brandpunt’ (KRO). Verslaggever Henk van der Aa toog naar Amerika om enkele mythes rond de Republikeinse presidentskandidaat door te prikken. Zoals: dat ‘ie van arme komaf is (geboren in een villa met 27 kamers, en naar school in auto met chauffeur), later alleen maar successen heeft gekend (vier keer failliet gegaan) en aartsconservatief zou zijn (in werkelijkheid vóór abortus en homohuwelijk). “Wie is de echte Trump?”, was de slotvraag van Van der Aa. “De man die misbruik maakt van de situatie en alles manipuleert in zijn eigen belang”, vertelde oud-medewerkster Barbara Res. Dat was een gepeperde uitspraak in een verder wat vlakke reportage.

Of denken ‘hunnie van Brandpunt’ daar misschien anders over?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *