In het land van dokter Tinus

De geliefde SBS 6-serie ‘Dokter Tinus’ stopt, maar niet de aan hem gewijde wandel-route in Woudrichem. “Kijk, dit is het biljart waar Lisa op is bevallen.”

Het is half elf dinsdagochtend en in vestingstadje Woudrichem kun je een kanon afschieten. Wat een welddadige rust in het Land van Heusden en Altena. Tijdens het weekend is dat wel anders, horen we van een spaarzame voorbijgangster. “Dan kun je hier je auto niet kwijt.”

Horden toeristen zakken dan af naar het schilderachtige Brabantse plaatsje aan de Merwede, dat sinds 2012 als decor dient voor de populaire SBS 6-serie ‘Dokter Tinus’. En allemaal zijn ze op zoek naar hetzelfde: het huis van de dokter (Thom Hoffman). De lokale VVV zag een ‘gat in de markt’ en besloot tot niets minder dan de uitgifte van een ‘Stappen met Tinus’-wandeling.

En zo staan we op een mooie herfstmorgen in het historische stadje met in onze hand een kaart met 23 ‘Dokter Tinus’-hotspots. De informatie is summier, maar bij vlagen wel onvermoed gedetailleerd. Zo lezen we dat ‘het Alversteigersteegje de plaats is waar dokter Tinus de edele delen van agent Ken (Tygo Gernandt) onderzocht.’

Maar laten we met de hoofdlijnen beginnen. Met het huis van juf Lisa (Jennifer Hoffman) bijvoorbeeld, het liefje van de dokter. We lopen de Kerkstraat helemaal uit, buigen aan het eind af naar rechts en houden halt bij Rijkswal 32: woning van Lisa uit derde serie, lezen we op het VVV-kaartje. Ja, en toen, vragen we ons af?

Het huis van Lisa met ervoor de echte bewoonster Sophie Krale.
Het huis van Lisa met ervoor de echte bewoonster Sophie Krale.

Juist op dat moment komt de echte bewoonster aangelopen: Sophie Krale. Ze nodigt ons binnen voor een koffie . Dat is een geluk, want in Woudrichem is op dinsdag alle horeca dicht. Ga dus vooral in het weekend ‘dokter Tinussen’, al is het dan drukker. Enthousiast vertelt Sophie over de ins en outs van de serie. “Lisa zou aanvankelijk in dit huis bevallen, maar uiteindelijk is het gebeurd op het biljart van café ’t Hoekske.” Kijk, dat is nuttige informatie voor een dagjesmens.

Hartelijk gaat Sophie in op ons verzoek om als ‘Dokter Tinus’-gids te dienen. We lopen de Kerkstraat weer in, en slaan rechtsaf naar de Molenstraat. “Kijk, hier is het oude postkantoor, later een hotel”, wijst Sophie. “In de serie is dit het schooltje van juffrouw Lisa. Voor dit gebouw is ook de romance tussen Lisa en Tinus begonnen.”

We steken door naar de Rijkswal, waar dé blikvanger van de veelbekeken serie (één miljoen kijkers) majestueus staat te pronken: het huis van dokter Tinus. Een rijksmonument uit 1889, waar in het echt ook een arts woont. “Het is de oude huisarts van Woudrichem, de heer Walree, met zijn vrouw, oud-kinderarts”, weet onze gids. “Ze zijn beiden ver in de tachtig, en wilden binnen liever geen opnamen. Die vinden plaats in de studio. In de serie zie je het huis alleen van buiten. Vooral in scènes met de assistente.”

Het majestueuze huis van dokter Tinus.
Het majestueuze huis van dokter Tinus.

Ach ja, zelf kijkt ze ook wel naar ‘Dokter Tinus’. Al is het maar om te zien welke stadsgenoten er nu weer in figureren. Sophie kreeg zelfs de kans om als correspondent van Altena Nieuws Thom Hoffman te interviewen. “Veel inwoners smullen van de serie. Maar niet iedereen. Ik ook niet altijd. Dat heb ik Hoffman eerlijk verteld. Ja, ’t is Engelse humor , zei hij toen.”

Verder gaat onze wandeling. Langs de kerk nu. Een hervormde kerk mét priester, want in de VVV-folder lezen we: “De trouwerij van Tinus en Lisa ging niet door, de pastoor werd per ambulance afgevoerd.” Hoe zat dat ook alweer? We kunnen het ons geen van beiden meer herinneren. De kerk mogen we in elk geval niet in. “Alleen op zaterdagmiddag open”, weet Sophie.

We arriveren bij ’t Hoekske, waar uitbater Wim Versteeg speciaal voor ons even ‘opent’. Hij toont het biljart waar Lisa’s kind werd geboren, en de barkruk van de plattelandsarts. “Pas heb ik nog voor Tygo Gernandt getapt”, vertelt Versteeg met gepaste trots. In het weekend staan de toeristen al om half tien voor zijn deur. Voorwaar, een goeie handel dankzij die botte, horkerige tv-dokter, die evenwel een hart van goud heeft voor zijn patiënten, zo weten de trouwe kijkers. Sophie Krale heeft als voormalige ‘hospita’ van juf Lisa weinig last van dagjesmensen. “Ze bellen nooit aan. Alleen als ik toevallig buiten ben, vragen ze me wel eens wat.”

Wim Versteeg op de barkruk van dokter Tinus.
Wim Versteeg op de barkruk van dokter Tinus.

We komen langs het VVV-kantoor aan de Kerkstraat, dat in de SBS-reeks dienst doet als politiebureau. Om het hoekje, aan de Hoogstraat, zit Oude Liefde, een handel in brocante. “Op tv is dit een groentenwinkel”, legt Sophie uit, “Eén keer viel de kraam omver en rolden alle groenten en fruit over straat. Maar belangrijker: voor deze winkel kwam dokter Tinus z’n tante Jannie tegen, een rol van Kitty Courbois. Ja, ze is inmiddels overleden in de serie, zoals je weet.”

Het eindpunt van ‘Stappen met Tinus’ komt in zicht: de apotheek aan Hoogstraat nummer 19a. “Oh, ze hebben het woord apotheek al van de ramen gehaald”, constateert Sophie. “De opnamen zijn afgelopen.” En niet alleen de opnamen. De hele serie stopt na 14 november. En of er in 2017 een vervolg komt , weet SBS 6 nog niet. Maar het wandelen gaat door (zie kader).

Doorgaan

De VVV Altena Biesbosch schat dat sinds de start van ‘Stappen met Tinus’ in 2013 enkele duizenden toeristen de zes kilometer lange wandeling door Woudrichem hebben gelopen. En dat is een behoorlijk aantal voor een gemeente die zichzelf niet als filmstad aanprijst, al werd er in 2008 ‘Oorlogswinter’ opgenomen. “We hebben de route ontwikkeld toen we al na de eerste uitzending mensen aan de balie kregen met de vraag: waar is het huis van dokter Tinus?”, vertelt VVV-medewerkster Irma Reijnen. Zolang er vraag naar is, zal de VVV doorgaan met de wandeling, ook al stopt de serie. “Het brengt in ieder geval wat meer reuring in onze stad.”

Met gids

Wie liever met een gids loopt dan in z’n eentje met de VVV-plattegrond, kan een beroep doen op First Class Entertainment in Woudrichem (0183-307077). Dat bedrijf regelt een dokter Tinus- excursie met een als dokter verklede vrouwelijke gids.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *