In de kerk geschiedt het wonder

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op bezoek bij de Deense koninklijke familie om uit te zoeken hoe het kan dat Denen het gelukkigste volk op aarde zijn. Dat doet me terugdenken aan een gelukkige gebeurtenis in 1995 in Hillerod, waarbij ik als journalist aanwezig mocht zijn: het huwelijk van prins Joachim van Denemarken en miss Alexandra Manley. Ondanks alle feestvertoon draaide de bruiloft bijna in de soep door het noodweer dat Scandinavië dat novemberweekend teisterde. In het Algemeen Dagblad van maandag 20 november deed ik er verslag van.
 

Volgens de Denen heeft Alexandra Manley een glimlach die de sneeuw doet smelten. Gelukkig is dit maar beeldspraak, anders was Denemarken afgelopen weekend van de kaart gespoeld. Hillerǿd, 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen, ligt onder een dikke witte deken als daar zaterdag het kerkelijk huwelijk wordt voltrokken tussen prins Joachim Glücksburg (26) en miss Alexandra Manley (31).

De sneeuw is vrijdag gevallen en zorgt samen met een krachtige wind voor noodweer in Denemarken en andere delen van Scandinavië. Het slechte weer schopt het feestprogramma van vrijdag behoorlijk in de war. Allereerst kan de tocht in een open rijtuig niet doorgaan. Prins Joachim en zijn geliefde gaan nu – voorafgegaan door 43 koninklijke gardisten te paard – in een overdekte koets van paleis Ameliënborg in het centrum van Kopenhagen naar het stadhuis. De portier van Hotel d’Angleterre, het duurste en meest prestigieuze hotel van de Deense hoofdstad, kijkt beteuterd als hij, vanwege die gesloten koets, het gelukkige paar geen boeket bloemen kan toewerpen.

Koningin Margrethe II van Denemarken en haar man prins Henrik verschijnen niet op het balkon van hun paleis om hun zoon en toekomstige schoondochter uit te zwaaien. Officieel heet het dat een dergelijk eerbetoon alleen wordt gebracht als de kroonprins (Frederik) gaat huwen, maar de gezondheid van de prins-gemaal zal vermoedelijk hebben meegespeeld bij die beslissing. Hij heeft recent een rugoperatie ondergaan en is nog steeds slecht ter been. Korte tijd na vertrek van zoon en aanstaande schoondochter begeeft prins Henrik zich leunend op een stok samen met zijn ‘madeliefje’(zijn koosnaam voor de koningin) naar buiten om per koets naar het stadhuis te gaan.

Daar vindt een feestelijke receptie plaats met vijfhonderd vips en warme pannenkoek. Het huwelijk wordt er niet voltrokken Dat gebeurt pas de volgende dag in de kapel van Kasteel Frederiksborg. Omdat de Deense Evangelisch-Lutherse kerk staatskerk is, heeft de huwelijksinzegening door een dominee een wettige status. Slechts weinigen trouwen in het stadhuis; meer dan negentig procent van de Denen is lid van de Lutherse kerk, waarvan de koningin hoofd is.

Door het noodweer begint vrijdagavond het feestelijke gala-diner in Kasteel Christiansborg drie kwartier later dan gepland. De 320 genodigden moeten wachten op onder anderen koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen, die aanvankelijk niet kunnen opstijgen van het vliegveld in Oslo en daardoor te laat aankomen. Prinses Alexia (een nichtje van Joachim) uit Londen arriveert helemaal niet, en de Spaanse kroonprins Felipe brengt een groot deel van de avond in de lucht door. Het vliegtuig blijft maar boven Kopenhagen rondcirkelen omdat het niet verantwoord is om te landen.

Prinses Märtha Louise, dochter van het Noorse vorstenpaar, was al enkele dagen in Kopenhagen en had daarom makkelijk op tijd kunnen aanzitten aan het diner, ware het niet dat ze moest wachten op haar avondjurk, die zich bij haar moeder in de koffer bevond…

Ondanks het slechte weer hebben die dag 30.000 Denen zich met koude voeten, maar warme harten langs de met nationale vlaggen versierde route opgesteld om de tweede en jongste zoon van het koningspaar en zijn verloofde uit Hongkong toe te juichen. Onder hen is juwelier Anne Dragstad die de trouwringen van het paar heeft ontworpen. Informatie daarover geeft ze niet. Wel wil ze kwijt dat miss Alexandra met haar gratie en gevoel voor stijl – vrijdagochtend draagt ze een paars mantelpak met groene hoed en eveneens groene pumps, ’s avonds een rode avondjurk met de tiara alvast op het hoofd –  een aanwinst is voor Denemarken. Het merendeel van de Deense vrouwen loopt er nogal slordig bij, vindt Anne Dragstad, en misschien kan Alexandra met haar Chanel-pakjes en parelsnoeren daar verandering in brengen.

Zeker is wel dat de commercie gretig munt slaat uit het sprookje van de prins en zijn Aziatische schoonheid. Bij de kapper kunnen dames zich een coupe Manley laten aanmeten, in de straten van Kopenhagen hoor je ‘Alexandra-kastanjes te koop’, de bakker biedt  Alexandra-cake aan en de slijter in Hillerǿd vertelt dat hij de afgelopen twee weken drieduizend flessen Joachim & Alxandra-wijn heeft verkocht. Het verst in de Alex-manie gaat de bontindustrie. Deze heeft de aanstaande bruid een kostbare nertsmantel geschonken en daar in de media een schaamteloze publiciteitsstunt van gemaakt,

Alexandra wordt door de Denen op handen gedragen, dat is zeker. Niet alleen omdat ze stijl en charme heeft en de taal al aardig spreekt, maar vooral omdat ze een onafhankelijke, zakelijke, intelligente vrouw is, eigenschappen die de Denen al kennen van hun koningin. Parlementsvoorzitter Olsen denkt zelfs dat met de komst van de oosterse beauty het toenemende racisme kan worden beteugeld.

Alexandra heeft goed moeten nadenken voor ze prins Joachim, die in Hongkong stage liep bij het Deense transportconcern Maersk, haar ja-woord gaf. Ze geeft een goede baan in de Britse kroonkolonie – marketingmanager bij een grote beleggingsmaatschappij – op voor een bestaan als echtgenote/’boerin’op het afgelegen landgoed Schackenborg in Zuid-Jutland, waar het paar straks gaat wonen. Graag was ze gaan werken voor een Deens bedrijf, maar dat vindt koningin Margrethe niet passend voor een prinses.

Tijdens een televisie-interview vertelt Alexandra, die uit een Brits/Chinese vader en Oostenrijkse moeder is geboren, in keurig Oxdord-Engels dat de liefde uiteraard de doorslag heeft gegeven. Maar de toezegging dat de regering en de Deense Kamer van Koophandel haar zullen inzetten tijdens business-trips naar het Verre Oosten, heeft voor haar de keuze vergemakkelijkt. Prins Joachim en miss Alexandra hebben volgens het Franse persbureau AFP van het Deense parlement zelfs een reisbudget gekregen van jaarlijks een half miljoen gulden.

Zaterdag is het hele land in rep en roer vanwege het eerste koninklijke huwelijk sinds 28 jaar. Toch blijft de sfeer losjes en open. Hoe kan het ook anders met een koningin die zo informeel is dat ze zich ooit in een interview liet ontvallen: ‘Soms heb ik spijt wanneer ik iets heel doms zeg.’

Alle vorstenhuizen van Europa – behalve die van Monaco en Liechtenstein – zijn vertegenwoordigd  tijdens de sobere kerkdienst in de kapel van Kasteel Frederiksborg. Namens Nederland zijn kroonprins Willem-Alexander en zijn broer Constantijn aanwezig. Koningin Silvia schrijdt de kerk binnen in een felrode creatie aan de zijde van haar man koning Carl Gustav van Zweden; koningin Sonja stapt in een gele avondjurk uit haar Volvo met op haar hoofd een nieuwe tiara; de oude werd van de zomer tijdens een opknapbeurt in Londen gestolen. Koning Constantijn en Margrethes zuster koningin Anne-Marie (zo worden ze op de gastenlijst consequent aangeduid, ofschoon ze al sinds 1967 niet meer regeren over Griekenland) arriveren per Rolls Royce.

Koningin Margrethe verschijnt in een jurk van rood en goud brokaat, afgezet met bont. De bruidegom en zijn broer kroonprins Frederik (de getuige) hebben hun militaire gala-uniform aan. Maar het mooist is natuurlijk de bruid die aan de arm van haar vader en onder het hemelse gezang van het Copenhagen Boys Choir de met 10.000 bloemen versierde kerk betreedt.

De schoonheid van de bruidsjurk van witte Italiaanse zijde, afgezet met 8900 parels en met een sleep van vier meter, ontroert prins Joachim zichtbaar. Nadat ze een revérence heeft gemaakt voor de Deense vorstin, vraagt de bruid met een bijna Brits gevoel voor understatement aan haar droomprins: ‘Do I look allright?’

Niet de bisschop van Kopenhagen, de hoogste in de kerkelijke hiërarchie, gaat voor, maar hofpredikant Christian Todberg. Het zou koningin Margrethes persoonlijke keuze zijn geweest om haar eigen geestelijk adviseur het huwelijk te laten inzegenen. Alexandras overgang van het Anglicaanse naar het Lutherse geloof is nog niet eens het grootste wonder van deze dag. Dat is haar geruisloze transformatie van miss Manley – wat ze vóór het uitwisselen van de met diamanten en robijnen bezette trouwringen nog was – in prinses Alexandra.

Enkele uren later genieten 220 bruiloftsgasten in de koninklijke zomerresidentie Paleis Fredensborg van fazantenborst gevuld met truffels en Franse wijn; afkomstig van het château van het Deense vorstenpaar nabij Cahors. Tijdens haar tafelrede maakt koningin Margrethe nog één keer duidelijk wat het geheim van haar schoondochter is: ‘Hoe meer je haar ziet, hoe meer je van haar gaat houden.’

De oudste monarchie ter wereld kan tevreden zijn over de nieuwe aanwinst.

Naschrift 18 maart 2015: Helaas was het huwelijksgeluk van prins Joachim en prinses Alexandra geen lang leven beschoren. Na een kleine tien jaar, in april 2005, ging het paar officieel uit elkaar. Drie jaar later trouwde de prins met de Franse gravin Marie Cavallier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *