Elke Democraat was goed geweest behalve Clinton

Nu Donald Trump zijn ‘rariteitenkabinet’  samenstelt, zal menig Democraat zich gepijnigd afvragen: hoe hebben we in hemelsnaam Hillary Clinton tegen hem in het strijdperk kunnen brengen? En terecht. Iedere Democratische politicus had van Trump kunnen winnen, behalve Clinton.

Nooit eerder zat een Democratische presidentskandidaat zo diep in de schandalen als Clinton: het Benghazi-schandaal, het emailschandaal, het schandaal rond haar Clinton Foundation. Het hield niet op en het werd steeds erger. Tijdens de Democratische Conventie kwam er nog een schandaal bij. De Democratische partijtop had, zo bleek uit uitgelekte emails, alles op alles gezet om Clintons Democratische tegenkandidaat, Bernie Sanders, systematisch zwart te maken. Ook dit straalde negatief af op Hillary Clinton.

De Democratische Partij had er blijkbaar alles voor over om Clinton aan haar kandidatuur te helpen, inclusief het in diskrediet brengen van haar opponent (‘hij heeft een joodse achtergrond. Gelooft hij wel in God? Dit kan verschil maken bij de mensen’). Het moest en zou Hillary worden. Welnu, dat hebben we geweten.

Trump, zelf overigens niet minder scandaleus, had zich geen dankbaarder schietschijf kunnen wensen. Hij smeet met modder, en Clinton zette daar geen sterk inhoudelijk verhaal tegenover. Wie het laatste debat (20-10) tussen de presidentskandidaten terugkijkt, schrikt van de bleekheid van Clintons politieke prestaties. Wanneer Trump haar vraagt wat ze de afgelopen vijftien jaar (grofweg de periode dat Clinton achtereenvolgens senator en minister van buitenlandse zaken was) heeft bereikt, geeft ze daar geen antwoord op.

In plaats daarvan begint ze over de tijd dat ze nog géén politieke verantwoordelijkheid droeg. Als advocate in de jaren zeventig toen ze zich inzette tegen discriminatie van zwarte schoolkinderen, als first lady van Arkansas in de jaren tachtig toen ze werkte aan onderwijshervormingen en als first lady van de VS in de jaren negentig toen ze van vrouwenrechten mensenrechten maakte. Het enige dat ze over haar politieke loopbaan zegt is dat ze Osama Bin Laden heeft uitgeschakeld. “Jij, Donald, werkte toen aan je tv-show The Apprentice”, sneert ze, waarmee ze zich verlaagt tot het Trump-niveau.

Wat je Clinton de hele tijd ziet doen in die debatten is vertellen wat ze van plan is: minimum-loon omhoog, beter onderwijs, meer banen. Maar over wat ze hééft gedaan blijft ze angstvallig stil. Geen wonder, als je The Sunday Times van afgelopen weekend leest. Daarin schrijft de Amerikaanse cultuurcritica Camille Paglia, aanhangster van afwisselend de Democraten en de Groene Partij, dat Clinton gedurende haar twee termijnen als senator van New York geen enkele belangrijke wet heeft ingediend. En haar voornaamste nalatenschap als minister van buitenlandse zaken is een gedestabiliseerd Noord-Afrika.

Leg daarnaast de onkreukbare politieke reputatie van senator Bernie Sanders.  Een wijs man zonder schandalen, maar met een overtuigend verhaal en een enorme schare jonge aanhangers. Bij de eerste Democratische voorverkiezingen in Iowa finishte hij met slechts 0,2 procent achterstand op Clinton. In New Hampshire won Sanders met zestig procent. Sanders had Trump kunnen verslaan. Maar helaas voor de Democraten, Sanders heeft na zijn echec tegen Clinton de partij verlaten.

One thought on “Elke Democraat was goed geweest behalve Clinton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *