Huiskamer van Kralingen

Wie voor het eerst Oosterboekhandel J. Amesz in Kralingen binnenloopt, zou kunnen denken dat de tijd hier heeft stilgestaan. Een eenvoudige etalage, een oude toonbank en een kassa zonder piepjes. Sinds decennia is er weinig aan het interieur veranderd. Nieuwe vloerbedekking, nieuwe elektriciteitsleidingen en computers, dat was het zo’n beetje.
Foto Walter Herfst

Maar wat gebleven is, is de oase van leesplezier die de Kralinger hier al sinds 1895 treft. In dat jaar stichtte Jacobus Amesz de boekhandel aan wat nu de Voorschoterlaan heet. Inmiddels zijn we drie generaties verder, en staan de tweelingzussen Miriam de Jong en Marga Hirschfeld (58) de koper te woord.

Dat gebeurt op persoonlijke wijze. De eigenaresses kennen de klant bij naam en toenaam en bezorgen bij ouderen de bestelling desgewenst per fiets of scooter. De leesvoorkeuren zijn bekend. Komen de nieuwe catalogi uit dan maken de achterkleindochters van Jacobus Amesz fotootjes van uitgaven die bij Kralinger zus en zo in de smaak zouden kunnen vallen. Per email gaat de tip vervolgens naar de klant, dikwijls met een aankoop tot gevolg.

Samen met hun drie parttime-verkoopsters lezen Miriam en Marga zo’n twintig boeken per week. De inhoud vertellen ze aan elkaar door zodat, wie er ook achter de kassa staat, de bezoeker te horen kan krijgen waarover belangrijke nieuwe aanwinsten gaan. Kinderboeken staan op de plek waar ooit de grootmoeder van de tweeling ter wereld kwam. Marga woont nog altijd boven de zaak.

De Kralingse lezer heeft een brede smaak, zo weten de zusters Hofleverancier (sinds 2013). Literatuur, maar ook non-fictie, geschiedenis en biografieën. Ook wel enige filosofie. Van esoterie, fantasy en aanverwante genres moet de Oost-Rotterdammer weinig hebben.

De oudste boekhandel van Rotterdam is een huiskamer voor generaties Kralingers. Bij geboorte of overlijden laten de zussen van zich horen. Ria Lubbers kwam pas nog bedanken voor de condoleancekaart voor haar man.

De familie Lubbers, met als domicilie de nabijgelegen Avenue Concordia, komt er al tientallen jaren. De oud-premier kreeg , toen hij al erg ziek was, zijn laatste aankoop in de auto overhandigd. Zijn memoires, uitgegeven door Balans – met oud-Kralinger Jan Geurt Gaarlandt als directeur – worden op 14 april in familiekring bij Amezs gepresenteerd. En wijkbewoner Frits Korthals Altes, minster van Staat, begon de signeersessies van zijn Zeven politieke levens, hoe kan het ook anders, bij ‘de dames van Amesz’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *