Lezingen

U kunt met uw bedrijf of organisatie Willem Pekelder inhuren voor lezingen, met de mogelijkheid tot signeersessies (‘De menselijke maat’ en ‘Uitgekeken’) na afloop. De lezingen duren zo’n veertig tot zestig minuten, en zijn te boeken via https://www.speakersacademy.com/nl/spreker/willem-pekelder/

Pekelder heeft vier lezingen paraat
De eerste commerciële omroep: het drama van Anton Philips

Niemand die het weet, maar Nederland had al in 1927 zijn eerste commerciële omroep. In dat jaar richtte Anton Philips de Philips Omroep Hollands-Indië op (PHOHI). Een koloniaal radiostation met voornamelijk sport, muziek en amusement voor Nederlanders in Nederlands-Indië. Door tegenwerking van de verzuilde omroep en de regering werd de commerciële droom van Philips één groot drama. Met een volledige onttakeling van de radiozender in 1941 als triest sluitstuk. Een lezing over een overzees radio-avontuur met averij,zestig jaar voordat de huidige commerciële omroep in Nederland zijn intrede deed.

De tv als nieuwe kerk

is de tv onze nieuwe kerk, nu geloof, familieleven en verzorgingsstaat zijn afgebrokkeld? Of ziet Hilversum met allerlei ‘hulpprogramma’s’ kans om vooral zijn eigen dromen waar te maken: effectbejag, kijkcijfers en zelfbehoud? Waarom wordt er in al die ‘hulpshows’ zoveel gehuild, en onder begeleiding van steeds dezelfde BN’ers zoveel over ziektes en verval gesproken? En waarom heeft de kijker na afloop het idee dat hij geen bal wijzer is geworden? De tv is misschien de nieuwe kerk, maar de kijker moet daar een hoge prijs voor betalen.

New Journalism: framing en literaire journalistiek bij Tom Wolfe

In 2018 is het twintig jaar geleden dat de bestseller ‘Bonfire of the vanities’ (‘Vreugdevuur der ijdelheden’) van de Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe het levenslicht zag. Het boek werd destijds laaiend enthousiast ontvangen, en is nog steeds actueel omdat het de vinger legt op een pijnlijke journalistieke zonde: framing. In de lezing zet Pekelder aan de hand van ‘Bonfire’ uiteen hoe framing werkt in de journalistiek. Tevens legt hij de principes uit van New Journalism, de journalistiek-literaire stroming die onder anderen door Wolfe op de kaart is gezet.

Wie was Godfried Bomans werkelijk?

Bijna een halve eeuw na zijn dood (1971) is de schrijver en causeur Godfried Bomans nog altijd een raadsel. Wie was hij werkelijk?  De clown van het grand gala du disque, de tragicus van ‘Bomans in triplo’, de onzekere op Rottumerplaat, de ironicus in ‘Pieter Bas’, de romanticus in zijn sprookjes of de Roomse jongen in ‘Beminde gelovigen’? Met als leidraad zijn eigen journalistieke ervaringen rond Bomans, gaat Pekelder op zoek naar de ziel van een vergeten schrijver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *