Gymnastiek

Waar zijn ze gebleven: de bok, het klimrek, de mat en de brug? Ze zijn uit ons leven verdwenen sinds we de middelbare school verlieten. Ervoor in de plaats kwam de fitness met zijn loopband en trilplaat, zijn krachthonk en spinningfiets. Maar er is hoop voor de Rotterdammer met heimwee naar old school gym. In een sportzaal in de Provenierswijk wordt elke week het ouderwetse gym-uurtje herboren.

Apenkooigym heet de club die het aanbod verzorgt. Ik was een beetje vergeten wat dat ook alweer was, apenkooien, maar na een telefoontje met de initiatiefnemers, begon het me weer te dagen. Op de laatste les voor de kerst- en zomervakantie werd het vaak gespeeld. Alle gymapparaten stonden in de zaal, en je mocht, net als een aap, de grond niet raken. Rennend over bruggen en banken werd je achterna gezeten door twee aftikkers, die je met hun aanraking naar de gevangenis konden sturen.

Zo ging het deze maandagavond ook weer. Eerst zitten op bankjes, net als vroeger. Vervolgens worden toegesproken door de gymleraar. En daarna joelend en gillend apenkooien over de atrributen. Gelukkig waren er ook vrijtikkers die je weer uit de cel konden krijgen, een recept voor eindeloos spelvertier.

Eerder hadden we al krabbentikkertje gedaan, waarbij we ons als een krab moeizaam voortbewogen over de vloer. Maar onze gymleraar had nog veel meer in petto. Knal de aap, bijvoorbeeld: deelnemers aftikken met een bal, zonder dat de aftikker mocht lopen. En tot slot trefbal, kers op de taart van de gymnostalgie. Daarna was het afgelopen. De gordijnen voor het attributenhok gingen weer dicht. Een vertrouwd geluid.

Op vallend was dat de meeste van de dertig deelnemers jong waren, tussen de 25 en 35, de fitnessgeneratie dus. Ik vroeg enkelen wat ze zochten bij de ouderwetse gymnastiek. ,,Het is socialer en speelser dan de sportschool”, zeiden ze. ,,In je eentje op zo’n apparaat is maar saai.” En dat is precies het gevoel waar Apenkooigym op inspeelt: gedeeld spelplezier.

Er heerste een vrolijke sfeer na afloop. In de kleedkamer ging het gesprek over: hé, die en die was er  niet vanavond, hoe zou het met hem zijn? Sommigen gingen meteen door naar café Blij. Daar was een spelletjesavond.

Apenkooien is speelser en socialer dan de sportschool

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/07/gymnastiek-a3920005

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *