Geef dakloze Marc een baan bij de tv

Dakloze versus plaatsbekleder van Christus: interview in Rome.
Dakloze versus plaatsbekleder van Christus: interview in Rome.

Rob Trip zei het met verbazing: “Straatverkoper interviewt paus Franciscus.” ’Nieuwsuur’ deed er nog een schepje bovenop: “Wat geen journalist lukt, krijgt dakloze voor elkaar.” Het was het weekend van Marc, straatkrantventer te Utrecht, maar bovenal interviewer van de Heilige Vader. Binnen enkele uren groeide hij uit van anonieme thuisloze tot BN’er. En het ging hem nog goed af ook.

Tegen Lidwien Gevers (Journaal) bekende hij wel dat hij een beetje zenuwachtig was. “Bij de paus niet?”, wilde Gevers weten . “Nee, hij is een heel lieve man.” Maar ook bij de NOS sloeg Marc zich er goed doorheen. “Was je onder de indruk van de paus?”, vroeg Gevers. “Nee”, zei Marc, “eigenlijk niet. Hij stelt je heel erg op je gemak.” Met commercieel talent ventte Marc zijn krantjes uit: “Zonet in het Journaal en nu op straat: interview met de paus.” Volgens Trip waren de verkoopcijfers enorm.

Misschien komt dat ook door de kop boven Marcs coververhaal: Onze vriend in Rome. Goed gekozen, al is Marc, zo vertelde hij in het Journaal, zelf niet katholiek. Bij Jeroen Pauw nuanceerde hij die uitspraak. “Ik ben een klein beetje katholieker gewórden.” Hoe heet zoiets in de media? Voortschrijdend inzicht? In elk geval gaf Marc er blijk van razendsnel door te hebben waar het in Hilversum om draait: Geef ons heden onze dagelijkse quote.

En dat lukte dus zonder enige mediatraining. Kijk, dat Utrechts burgemeester Jan van Zanen, die het eerste paus-exemplaar in ontvangst nam, de tv weet te bespelen, dat snappen we. In ‘Hallo Nederland’ (Max) maakte hij meteen van de gelegenheid gebruik om te jammeren dat hij vier euro voor de straatkrant had betaald, terwijl die bij hem in de wijk maar 2,5 euro kost.

En dat Trouw-collega Stijn Fens als ex-KRO’er goed uit zijn woorden komt op tv, is ook logisch, maar een dakloze zonder achternaam uit Utrecht… Fens, die het interview mede mogelijk maakte, roemde de goede sfeer tijdens het vraaggesprek, en dat was voor een groot deel aan Marc te danken. “Ik denk dat de paus zich beter op zijn gemak voelt met een dakloze dan met een president”, sprak hij in ‘Hallo Nederland’. Kortom, het was gezellig geweest in het Vaticaan (en dat mag natuurlijk ook wel eens).

Wat exact in het interview staat, weet ik nog steeds niet, want het is niet online gezet (logisch, want dat remt de krantenverkoop) en Straatnieuws heb ik nog in bestelling. Marc maakte ons niet veel wijzer over de inhoud. Alles wat hij in het Journaal kwijt wilde was dat hij de kerkvorst had gevraagd of hij als kind al paus wilde worden. ‘Hallo Nederland’ wimpelde hij slim af met: “Als je alles wilt weten, moet je Straatnieuws kopen.”

Aan het eind van de avond dacht ik: deze man moeten ze een baan geven bij de tv. Marc heeft alles wat Hilversum nodig heeft: authenticiteit, veel levenservaring, geen autoriteitenvrees en een groot commercieel inzicht (RTL 4 of SBS 6 kunnen dus ook). Marc stelt de juiste vragen (misschien een beetje voor de hand liggend, maar dat zijn vaak de beste) en heeft contacten tot op het allerhoogste niveau. “Als de paus naar Nederland komt, ga ik pizza met hem eten”, zei hij. Op zo’n moment jubel ik: Gloria in excelsis Deo! Aannemen die man!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *