Even slapen, en er is een politiek wonder

Toen we gingen slapen was het CDA de grootste, toen we ontwaakten de VVD. Ziehier tot welke  wonderen de provinciale kiezer in staat is. De hele avond vertoonde hij zijn toverkunsten. Rond negen uur liet hij CDA en VVD gelijk uitkomen op elk twaalf Eerste Kamerzetels, om half twaalf gaf hij het CDA veertien zetels en de VVD dertien. De PVV zou gelijk blijven op tien, terwijl die partij aan het begin van de avond op negen zetels stond.

Een spannende tv-avond.  NOS-verslaggever Michiel Breedveld bevond zich in een schemerig Kamergebouw, waar hij met gevoel voor drama de trap aanwees waar Geert Wilders later die avond van zou kunnen afdalen. Je moest wel even weten dat je naar provinciale verkiezingen keek, anders zou het net zo goed om een ziekenhuis-opname kunnen gaan. Luister maar eens naar hoe presentator Rob Trip ons verwelkomde: “Om 21.30 uur een update, om 22.00 uur aanvullend onderzoek, rond 23.00 uur de prognose en om 24.00 uur eindgesprek.”

De avond was rijk aan woordspelingen. Verslaggever Kees van Dam verwachtte een ‘politieke aardverschuiving’in Groningen, en Chris Ostendorf vertelde dat hij voor de zekerheid had gecheckt of er op het PvdA-podium een nooduitgang was voor Diederik Samsom. Trip riep om kwart over elf olijk: “Op naar Slob.” Kort daarna kreeg hij die opmerking als een boemerang terug van de nieuwe ‘schermvrouw’ Dionne Stax (deed ze trouwens charmant, dat swipen, al klonk het een beetje als een zweepslag). Het was vlak na de uitslag Enschede, toen Stax jubelde: “Op naar Rob.” Waarop Trip ad rem: ”Die houden we erin.”

Een ontspannen sfeer, daar bij de NOS. Henrik-Willem Hofs streelde vertederd een paar stembussen in Rotterdam (inclusief die van het waterschap, ja die deden ook mee) en zei: “Om deze jongens gaat het.” Ach, neem de NOS die luchtigheid eens kwalijk, als Pechtold onder de tonen van zijn favoriete dans, de ‘Macarena’, opkomt in Leiden en de andere winnaar, Roemer, over de nieuwe scheiding in zijn haar begint. Al hoopte de SP’er dat het op de uitslagenavond ook eens over inhoud zou gaan. Poppenkast, noemde 58 procent van de Nederlanders de verkiezingen in een peiling van ‘Opiniemakers’(WNL).

En natuurlijk was daar het eindeloos duiden van de voorlopige uitslag. Waarbij ieder wanhopig probeerde het resultaat synchroon te krijgen met het eigen wensdenken. SGP’er Kees Van der Staaij: “Het verlies van PvdA en VVD is geen afrekening met het coalitiebeleid, alleen met de coalitiepartners.”En een eufemistische Wouter Bos: “Dat de PvdA meer inlevert dan de VVD komt doordat onze achterban meer dan die van de VVD eraan moet wennen als zekerheden anders worden georganiseerd. “Ronald Sorensen (PVV) bleef tot het bittere eind optimistisch (‘de grote steden moeten nog komen’).

Wouke van Scherrenburg spande de kroon in ‘RTL late night’. De winst van het CDA (één zetel) was helemaal geen winst, vond ze, omdat de provinciale verkiezingen van 2011 voor die partij beroerd waren verlopen. Het verlies daarentegen van GroenLinks was eigenlijk geen verlies, maar een heel behoorlijke score, gezien al het gedonder in de fractie (blijkbaar doelde ze op dat gedoe rond Jolande Sap drie (!) jaar geleden).

Toen zei deze kijker: welterusten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *