En tóch heeft NOS het goed gedaan

NOS-directeur Jan de Jong legt uit waarom het scherm een uur op zwart moest.
NOS-directeur Jan de Jong legt uit waarom het scherm een uur op zwart moest.

Veel kritiek was er dat het Journaal een dik uur op pauze stond. Dat de medewerkers een twitter-verbod hadden gekregen, waardoor de kijker niet wist wat er aan de hand was. Dat we uiteindelijk via RTL 4 op de hoogte moesten komen van het incident op de NOS-burelen. En hoe het nu verder moest met de nationale rampenzender NPO 1, als het licht al uitging bij de eerste de beste verstoring in eigen huis.

Deze vragen duiden op twee dingen. Eén: dat het voorval zelf niet veel indruk maakte, anders was het dáár wel dagenlang over gegaan (terwijl het toch niet niets is als iemand schijnbaar gewapend zomaar een NOS-studio kan binnendringen). Twee: dat het Journaal hoe dan ook een professionele nieuwsorganisatie is, omdat de kritiek ook kwam van de NOS-medewerkers zélf. Laat onverlet dat als er na een ‘aanslag’hoofdzakelijk wordt nagepraat over hoe lang het scherm op zwart mag, je wel in een heel gelukkig en bevoorrecht land moet leven.

Maar laten we bij het begin beginnen. Aanvankelijk dacht ik donderdagavond verzeild te zijn geraakt in een amateurtoneelstuk, waarvan de hoofdrolspeler zijn tekst kwijt was. “Wij zijn, zeg maar, ingehuurd door veiligheidsdiensten”, hoorden we een bleke jongen stamelen. “En daarbij hebben wij zaken vernomen, die de huidige samenleving in twijfel trekken.” Hij zwaaide met een wapen (namaak, zo bleek later) en eiste zendtijd van een NOS-bewaker. Geen toneelstuk, maar een gijzeling.

We zagen de beelden ruim nadat deze Tarik Z. was aangehouden, en RTL 4 al een extra nieuwsuitzending had ingelast. Een avond later vroeg Journaal-lezer Rik van de Westelaken zich af hoe één man de hele publieke omroep een uurlang had kunnen platgooien. NOS-directeur Jan de Jong legde een verslaggever uit dat de politie na de arrestatie eerst het hele gebouw wilde doorzoeken – ‘tot aan de bezemkast’- om elk risico uit te sluiten. Een intrigerend interview:  NOS vraagt NOS waarom NOS een uur uit de lucht was

Even later vertelde de NOS-baas aan weer andere NOS-collega’s (die van ‘Nieuwsuur’) dat er mogelijk handlangers en explosieven in het pand aanwezig waren geweest. Al met al een plausibele verklaring voor het op zwart gaan, leek mij.

Gelukkig zullen we dergelijke mega-plaspauzes niet snel meer meemaken, want NOS-techneut Ferry Kesselaar beloofde een nieuwe en verbeterde noodregie. En toen minister Opstelten in ‘EenVandaag’ ook nog eens een onderzoek eiste, leek er helemáál niets meer aan de hand. Altijd een geruststellende gedachte, zo’n onderzoek van Opstelten.

Dat was het nieuws, zou je zeggen.  Stoppen. Maar nee, wat volgde was, zoals altijd, eindeloos gepsychologiseer. “Een rustige, intelligente jongen”, sprak een verbaasde Gerri Eickhof in het Journaal (zijn ze dat niet altijd, rustig en intelligent?). En Eva Jinek, die op de avond zelf in ijltempo zes nieuwe gasten had geregeld (knap werk!), sloeg een etmaal later door in speculaties. “Was het misschien een psychose?”, informeerde ze, “en zo ja, wat was dan de trigger?” Het antwoord kwam uiteindelijk van forensisch psycholoog Ernst Ameling: “Tarik Z. was in de war.”

Het kostte enige persweeën, maar toen was het er dan toch: een nieuw ‘feit’. Het bleef nog lang warrig in de huiskamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *