En die Ratelband ratelt maar door

Ruziënde Emile Ratelband verklaart zich nader in 'RTL late night'.
Ruziënde Emile Ratelband verklaart zich nader in ‘RTL late night’.

Avro-achtiger dan ‘Tussen kunst en kitsch’kan een programma niet zijn. Immers, waar elders vind je zulk beschaafd volk dat met kunstveurwerpen onder de arm op weg gaat naar cultuurpausen, gekleed  in afgunst opwekkende pakken met pochet. Een klassiek muziekje eronder, en een werkelijk koninklijke locatie: dit keer Paleis ’t Loo. Nelleke van der Krogt trapte deze week af voor haar laatste seizoen, want ze gaat met pensioen.

Van der Krogt is in haar 12,5 jaar trouwe dienst uitgegroeid tot een vaak amusante dissonant in een verder vlekkeloze compositie. Haar kunstkennis houdt ze goed verborgen – die rol is voor de experts, dat weet ze. Nee, zij zit er om in heel korte tijd de gasten op hun gemak te stellen. Dat doet ze met een grap en een grol. Vaak haalt ze met haar bubbels ‘De wereld draait door’. Alleen al met het oog op die gratis reclame, floept ze er zo nu en dan expres iets extra geks uit, gaf de presentatrice ooit toe.

Deze week draaide het om een zeventiende eeuws ebbenhouten juwelenkastje. “Van m’n tante Bep”, zei de aanbiedster. “Dacht ik al”, reageerde Van der Krogt. Expert Martijn Akkerman legde uit dat bruidegommen zo’n kastje gebruikten om er na de huwelijksnacht de bruidsschat in op te bergen. Van der Krogt: “Je moest dus eerst presteren?” Gelach in het paleis. Onverstoorbaar ging Akkerman door: “Die bruidsschat heette de morgengave.” Van der Krogt: “En als ‘t ’s nachts niks was, werd het zeker een boekenbon?” Akkerman: “Het was ook een vorm van pensioen.” Van der Krogt: “Dus een aanmoedigingsprijs?”Weer gelach. Akkerman, ietwat geïrriteerd: “Zijn we er nog bij?” Benieuwd of Van der Krogts opvolger Frits Sissing ook die rol van vrolijke stoorzender op zich gaat nemen.

Een stoorzender van formaat was Emile Ratelband in ‘Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS’(RTL 4). Een programma waarvan ik nooit heb kunnen ontdekken waarom je ernaar zou kijken (immers, dat interesseert toch geen mens: BN’ers die tijdelijk van vrouw wisselen?), maar toen ik in mijn gids las dat de uitzending zou eindigen in een daverende ruzie, dacht ik: toch maar even uitzitten.

Ratelband moest het zien te rooien met Jara van Kesteren, vrouw van ex-voetballer Glenn Helder. Ratelband noemde haar een ‘lekker wijf’ (‘een vrouw moet toch een beetje ordinair zijn, lekker geil’), maar die man van haar, vond hij niets. Die ligt de hele dag maar in bed, en steekt geen vinger uit, dacht de goeroe met een giro.

Nou, dat viel helemaal verkeerd bij Glenn Helder, die tijdelijk had gebivakkeerd met Ratelbands vrouw Gitta de Wit. Bij het ‘evaluatie-gesprek’tussen de twee echtparen brieste Helder: “Ik moet me nu echt inhouden.”Waarop Ratelband: “Het is toch te gek voor woorden dat jij mij zit te bedreigen.”Helder: “Je kan de vinken-tering krijgen!”

Diezelfde avond mochten de twee stellen het conflict uitpraten in ‘RTL late night’. “Ik denk: wat een lamlul”, gooide Ratelband er nog een schepje bovenop. Maar Helder bleef ditmaal rustig. “Het is tenenkrommend hoe ik tekeer ben gegaan.” Zijn vrouw stipte aan dat het programma helemaal naar de ruzie toe was gemonteerd, en daar had ze natuurlijk gelijk in. Nooit meer kijken naar die ridicule show. ‘Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS’is geen kunst maar kitsch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *