Een vluchteling in eigen huis en tuin

CDUér Martin Patzelt drinkt een glaasje met 'zijn' Eritrese vluchtelingen.
CDU’er Martin Patzelt drinkt een glaasje met ‘zijn’ Eritrese vluchtelingen.

We zien het bijna wekelijks op tv: Afrikanen die in wankele bootjes op de vlucht slaan en verdrinken. Het geeft je een machteloos gevoel. Maar sommige mensen komen in actie. Zoals CDU-Bondsdaglid Martin Patzelt. Hij nam een maand geleden twee asielzoekers uit Eritrea op in zijn woning in Briesen (bij Frankfurt). Op een regionale ARD-zender vertelde de parlementariër: “Ik wil vluchtelingen een gezicht geven, en hoop zodoende polarisatie en angstgevoelens in de samenleving te verminderen.”

Dat was slechts ten dele gelukt. De CDU’er had met zijn particuliere hulp ‘veel bedreigingen en haatmails over zich afgeroepen’, wist de nieuwslezeres, ‘maar de positieve reacties overheersten.’ Het tweetal had dankzij Patzelt zelfs al werk gevonden: de één bij het lokale bestuur, de ander in een supermarkt. Ik vertel dit omdat ik er op de Nederlandse tv niets over heb gezien, terwijl het toch een hoopgevend bericht is.

Ook niet-politici overwegen wel eens een vluchteling te laten inwonen. Zaterdagavond meldde zich Marieke in ‘Dilemma’. Zelf was ze ooit in een moeilijke periode opgevangen door een collega en nu wilde ze graag iets terugdoen voor een asielzoeker. Ik schrijf niet vaak over dit EO-programma omdat de dilemma’s dikwijls wel erg privé zijn (maagverkleining en dergelijke), maar nu leek er toch iets maatschappelijks aan de orde.

Marieke vertelde Tijs van den Brink eerlijk over haar twijfels. “Kan ik er als alleenstaande werkende moeder met twee kinderen wel een vluchteling bij hebben? ’s Avonds lig ik voor tienen al uitgeteld in bed.” Alle begrip voor haar aarzelingen, maar gaandeweg rees toch de vraag of Marieke wel de juiste kandidate was voor deze uitzending. Haar bedenkingen waren begrijpelijk, maar ook zo groot dat een actie à la Patzelt uitgesloten leek. De adviezen van deskundigen – standaard onderdeel van het programma – brachten haar op het idee om het misschien eerst eens te proberen met tijdelijke opvang.

Ook uit Nederland ‘vluchten’ mensen weg. ‘Ik vertrek’ (1,2 miljoen kijkers) brengt hun avonturen al tien jaar lang in beeld. Om dat jubileum te vieren laat de TROS BN’ers als Richard Groenendijk (22 aug.) en Tineke Schouten (29 aug.)terugblikken op hun favoriete aflevering. Het zijn in feite veredelde herhalingen. Dat kan gebeuren in komkommertijd. Maar dat je op zo’n terugblik ook nog eens mag vooruitblikken, zoals Schouten vrijdagavond deed bij Eva Jinek, is volgens mij nieuw.

Maar goed, zaterdag was Marga van Praag aan de beurt. Ze had gekozen voor Ronald en Anneke die een pannenkoekenhuis begonnen in Oostenrijk. Het werd geen gelukkige verhuizing, want Anneke stierf aan borstkanker. Dat zij haar kwaal opzij had geschoven voor de emigratie, was voor Van Praag dé reden om deze aflevering te laten herhalen. Inderdaad, een indrukwekkende uitzending. Niet alleen door de extra tragiek van de ziekte, maar sowieso. ‘Ik vertrek’ appelleert aan de droom om ooit ergens helemaal opnieuw te beginnen. Maar als we dan eenmaal hebben gezien wat voor gedoe dat is en hoe vaak zo’n expeditie mislukt, kunnen we weer tevreden achterover leunen in onze tv-stoel. Want écht vluchten hoeven we natuurlijk niet. Het is hier per slot van rekening geen Eritrea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *