Een vat boordevol dramatisch buskruit

Een glansrol voor Henriëtte Tol als Esther in 'Bloedverwanten'.
Een glansrol voor Henriëtte Tol als Esther in ‘Bloedverwanten’.

We worden verwend met mooi drama. ‘Hollands hoop’(VPRO) was bloedstollend en ook het derde seizoen van ‘Boedverwanten’(Avro) nagelt je aan je stoel. Dikke kans dat je door al die pracht zo blasé raakt dat je de tweede reeks ‘A’dam-E.V.A.’afdoet als een herhaling van zetten. En dat jezegt: ach,  die co-productie van Vara, VPRO en NTR is een mooie mozaïekvertelling met een originele hoofdrol voor de stad Amsterdam, maar als je in 2011 seizoen één hebt gezien, weet je het wel.  Net als toen is ook nu elke aflevering min of meer een afgerond geheel, waarin verschillende verhaallijnen zo’n beetje bij elkaar komen, maar de verrassing is er af. Hoe aandoenlijk Adam (Teun Luijkx), Eva (Eva van de Wijdeven) en hun pasgeboren Valentijn ook zijn.

Hoe anders is het gesteld met ‘Bloedverwanten’, de dramaserie over familiebedrijf ‘De Winter Flowers’, waarin Luijkx overigens ook een rol vervult. Deze reeks, geschreven door Haye van der Heyden, zit zo bomvol dramatische springstof dat de Avro er nog jaren mee vooruit kan. Om maar eens wat te noemen: de onderneming heeft een besmet oorlogsverleden (opgebouwd met nooit terugbetaald geld van omgekomen joodse zakenmannen), dat vanaf de eerste reeks steeds als een zwaard van Damocles boven het familiegeluk hangt.

Verder: de voortdurende vermenging van persoonlijke en zakelijke belangen. De werknemers van ‘De Winter Flowers’ hebben het zo druk met elkaar in bed lokken – met een vergiftigde werksfeer tot gevolg – dat  je je afvraagt hoe er ooit een tulpebol tot bloei komt. Luister maar eens naar wat Iris (Saskia Temmink) tegen haar vader Anton (Derek de Lint) vertelt. Het is één simpel zinnetje, maar er gaat een tijdbom aan wisselende contacten achter schuil: “Jouw ex doet het nu met mijn ex.” Het gaat om Mylene (Roos Ouwehand) die in bed is gedoken met Youssef (Khaldoun Elmecky). Dit wordt zelfs ‘De Winter Flowers’ te gecompliceerd. Mylene wordt ontslagen.

Maar is er ook jaloezie in het spel? Mylene krijgt haar ontslag aangezegd door een andere oud-geliefde van Anton, Fien (een niet altijd overtuigende rol van Tanja Jess), die er geen geheim van maakt dat ze wil snoeien in het aantal ex’en bij de bloemenkwekerij. Verantwoordelijk voor het desastreuze personeelsbeleid is Esther (Henriëtte Tol), bedrijfs-erfgenaam en eerste ex van Anton (volgt u mij nog?).

Met Esthers glansrol krijgt ‘Boedverwanten’ een diep-psychologische laag. Zij is degene die de familie ‘bij elkaar’houdt, maar ze doet dat op zo’n obsessief-egocentrische manier dat het bijna komisch is. Esthers verstikkende‘familieliefde’lijkt vooral een dekmantel voor controledrift en bemoeizorg, en een vlucht uit eigen eenzaamheid. En toch krijg je geen hekel aan haar. Al was het maar omdat ze al Antons ex’en (en ooit dus rivalen) in de armen sluit.

Spannend voor de kijker om te zien hoe Esther met veel geïntrigeer altijd haar zin krijgt in familie en bedrijf. Alhoewel het er nu voor haar wel heel donker uitziet: zowel Anton, Iris als Esthers homozoon Thomas (Eelco Smits) is het zat en wil het bedrijf verlaten. Als we dan ook nog vertellen dat Esthers halfzus Eva (Yvonne van den Hurk)ineens lesbisch is geworden, begrijpt u wel dat je je met ‘Bloedverwanten’geen moment hoeft te vervelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *