Eén hete dag en heel Hilversum is van de leg

'RTL Nieuws'-verslaggever Geert Gordijn laat z'n haar besproeien.
‘RTL Nieuws’-verslaggever Geert Gordijn laat z’n haar besproeien.

De hele week peperde de tv het ons in: zaterdag de heetste dag ooit. Meer dan 38 graden zou het worden, misschien wel 40. Maar toen was het zaterdag en werd het ‘slechts’ 33 graden (‘naar boven afgerond’, voegde ‘RTL Nieuws’ daar nog aan toe).

Maar Hilversum gaf geen krimp. Het was immers toch nog een hittegolfje. En dat zou de kijker weten ook. Bas van Werven (‘EenVandaag’) was in de hoogste staat van paraatheid: “Er is in Utrecht vijftien miljoen liter water!”, alarmeerde hij ons. We zagen de start van de Tour, en daar tussendoor verslaggevers speurend naar oververhitting. Viel dat even mee. Slechts drie van de 350.000 toeschouwers onwel.

De verslaggeefster gaf burgemeester Jan van Zanen alle eer. “Hij heeft gewaarschuwd flesjes en petjes mee te nemen, en schaduwplekken ingericht.” Plons! Daar dook de burgervader in het zwembad. Over die vijftien miljoen liter water hoorden we niets meer. Of het zou in dat zwembad moeten zitten.

“Een oververhitte Tour-start”, meldde ook Gert van ’t Hof in ‘Studio Tour’. De NOS-wielertalkshow komt niet meer uit Frankrijk, zoals vroeger ‘De Avondetappe’ , maar uit Hilversum. En de centrale presentator is niet meer Marts Smeets, maar, naast Van ’t Hof, Dione de Graaff. Ze wil minder aanwezig zijn dan Smeets, heeft ze gezegd. Dat moet natuurlijk te doen zijn.  Ze presenteerde to the point en vrolijk. En weergevoelig. “De wind steekt op, wat betekent dat voor morgen?”, vroeg ze zich na de Grand Départ af.

In het ‘Journaal’ meldde een EHBO’er cryptisch dat een Utrechtse toeschouwer te lang in de zon had gestaan, maar dat ‘niet in de gaten had door de andere dingen die hij gebruikte.’ Ook was er een jongen, die zich ‘helemaal niet had ingesmeerd.’ Verslaggever Kees van Dam repte over zo’n zonnige sfeer dat een man zelfs had uitgeroepen: Leve de gemeente. “Maar dat”, dacht Van Dam, “was vermoedelijk gekscherend bedoeld.”

Peer Ulijn had een thermofysioloog opgetrommeld. “Waarom moeten we met warmte veel drinken?”, vroeg hij. “Om het zweet te compenseren”, wist de deskundige. “Een middagje in de tuin, hoeveel glazen water?”, spitte Ulijn door. “Twee glazen”, antwoordde de thermofysioloog. “En dansend in de volle zon, zo bloot als wettelijk toegestaan?” “Twaalf glazen”,  luidde hier het dringende advies. Aan het slot van het ‘Journaal’ zagen we een man die – door de hitte bevangen? – een hek van het parcours sloopte en er zijn fiets overheen mieterde.  Jammer dat de thermofysioloog toen al naar huis was.

“Drinken, drinken, drinken”, riep ‘RTL Nieuws’-presentator Antoin Peeters ons toe. Een hulpverlener langs het parcours meldde dat hij een ‘heel klein mannetje’op bezoek had gehad ‘dat wat witjes was weggetrokken.’  Verslaggever Geert Gordijn liet zijn haar nat gooien, en een collega van hem toog naar een muziekfestival in Brabant. Alwaar hij een meisje vroeg: “Wat doe je tegen de warmte?””Drinken”, zei ze.

‘Tour du Jour’, een RTL-talkshow in campingsfeer, bleef niet achter. Presentator Wilfred Genee vond dat de warmte de Tourstart zelfs een ‘erotische lading’ had gegeven. Hij wist ook te vertellen dat de hystericus met fiets uit het ‘Journaal’ postbode was. Wat natuurlijk een hoop verklaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *