Dwalen door Rome (2)

Ik ben in Rome te gast van Seàn-Patrick Lovett, hoofd van de Engelse afdeling van Radio Vaticana. Een sympathieke Ier die al sinds 1977 voor het radiostation werkt. Hij houdt kantoor in Palazzo Pio, waar hij mij pal naast de Hollandse bloemen plant die Paaszondag nog op het pauselijke hoofdaltaar stonden.

Radio Vaticana is een nieuwsstation als alle andere, legt Lovett uit, met dit verschil dat de paus, het Vaticaan en de kerk – in die volgorde – altijd voorrang hebben. Daarna komt pas de rest van de wereld. Is er iets veranderd onder paus Franciscus, wil ik weten. Mag er bijvoorbeeld kritiek klinken op de kerkvorst? Een verbaasde blik. Kritische journalisten zijn er al genoeg, doceert Lovett. Radio Vaticana heeft een andere missie: de evangelische boodschap van de paus zo goed mogelijk overbrengen naar zoveel mogelijk luisteraars.

Het evangelie is volgens Lovett het énige antwoord op de vragen van de wereld, of het nu gaat om armoede, uitbuiting of discriminatie. Moet je een goede katholiek zijn om bij het pauselijke radiostaton te werken? Lovett haalt zijn schouders op en zegt dat hij niet weet wat een goede katholiek is.’t Belangrijkste is dat je de waarheid bent toegewijd.

Tijd voor een rondleiding. Lovett laat de studio zien waar kardinaal Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II, zijn Poolse landgenoten een hart onder de riem stak in woorden die in communistisch Polen zelf verboden waren. Lovett was met de Poolse paus in Nederland in 1985, en reed direct achter hem in de volgauto. Geamuseerd memoreert hij hoe ze met eieren werden bekogeld. Nee, de paus heeft daar nooit een woord aan vuil gemaakt.

We verlaten het stadspaleis en wandelen langs de Via della Conciliazione naar het Vaticaan, waar we voor ik er erg in heb de Zwitserse Garde zijn gepasseerd. Onderweg vertelt Lovett dat hij als Angelsakser een beetje moest wennen aan de aanrakerigheid van paus Franciscus – “hij praat met je en pakt je tegelijkertijd vast” -, maar dat hij dat nu wel een mooi bijbels gebaar vindt: Jezus raakte de mensen ook aan en genas ze bovendien.

We arriveren in de Vaticaanse tv-studio, waar we de felicitaties zien van Franciscus aan zijn voorganger, die ook in het Vaticaan woont en juist negentig is geworden. Franciscus heeft het idee dat hij met Benedictus XVI een ‘wijze en liefhebbende grootvader’ in huis heeft. “Ik voel grote affectie voor hem. Ik heb altijd van hem gehouden.” Dat is wederzijds: “Meer dan de Vaticaanse tuinen met al hun schoonheid is uw goedheid mijn werkelijke thuis”, antwoordt Benedictus bloemrijk.

Na deze hartelijkheden van Hunne Heiligheden is het tijd voor koffie. We kiezen voor latteria Giuliani Alessandro aan de Borgo Pio en praten verder over de invloed van Radio Vaticana. “Het gaat om de invloed van de paus”, verbetert Lovett mij. Hij herinnert zich hoe hij een groep tieners ontmoette in een vluchtelingenkamp in Oeganda. “Ze vertelden mij dat ze via opwindradio’s naar de paus luisterden. En ze vroegen: zorg alstublieft dat hij over ons blijft spreken, anders worden we onzichtbaar.” Met tranen: “Prachtig toch hè, de hoop die de stem van de paus kan bieden?”

Wordt vervolgd.

‘Zorg dat Franciscus over ons spreekt, anders worden we onzichtbaar’

 

https://www.trouw.nl/opinie/de-missie-van-radio-vaticana~ac3d34c1/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *