Daten gaat sneller maar gestuntel blijft

Direct tongzoenen, zoals hier Lisa en Mike in 'Love at first kiss'.
Direct tongzoenen, zoals hier Lisa en Mike in ‘Love at first kiss’.

Een meisje belt aan bij een gigantische villa. Een jongen doet open en vraagt: “Kom je voor een date?” Zij: “Ja, ik kom voor een date.” De kijker denkt: wat is híer aan de hand? Wie zijn dit? En hoe zal dit bruuske avontuur aflopen? Het antwoord komt direct. Renske en Ron, want zo heten ze, zijn elkáárs date. Ze wandelen meteen door naar de tuin en vlijen neer bij een knetterende vuurkorf.

Renske: “Weet je, meisjes kunnen heel erg zeuren om kleine dingen. Zoek je iemand die ook heel erg kan zeuren?”Ron: “Ik zoek wel iemand die een eigen mening heeft.” Na dit verhelderende gesprek besluit het tweetal ‘met elkaar door te gaan.’ Volgende afspraak is bij de Halloweenparty.

Daten op tv is niets nieuws, maar de vorm is wel telkens anders. Zo kunnen in de bovenbeschreven SBS 6-show ‘Is this love?’kijkers afspraakjes maken met zes vrijgezellen in een villa. Tamelijk nieuw is ook de enorme omloopsnelheid van de reflectanten. Will werkt er binnen een half uur zes af. Dat gaat zo: “Marije, omschrijf jezelf eens in drie woorden.”Marije: “Enthousiast, intelligent, bijdehand.”Will: “Ik denk dat jíj het bent.”Marije: “Zo, dát is snel.”

Niet nieuw is het eeuwige geruzie dat nu eenmaal standaard is in elke reality-reeks bij de commerciële omroep. Vooral tussen de wat oudere Alexander en Will knettert het hevig. “Er dringt niets door tot die arrogante, egocentrische, botte hersenpan”, scheldt Alexander op zijn onverslaanbare liefdes-concurrent.

Ook BNN is op het amoureuze pad. Hier geen gekijf, wel, net als bij SBS, een ijltempo. De afspraakjes in ‘Love at first kiss’ beginnen zelfs met een verplichte tongzoen. Daarna een speeddate van twee minuten met een zedig kusje op de wang. Deze omgekeerde volgorde is nieuw en ongewoon, met uiteraard als doel om u en mij tot kijken te verleiden. Dat lukt nog niet goed: 186.000 kijkers.

Toch is het best een aardig programma, en dat komt vooral door de uitgekiende, ironische montage. Wessel zegt in de camera: “Ik hoop dat Charelle en ik op een onderwerp komen dat we allebei interessant vinden.”Daarna meteen beelden waarin Wessel vertelt: “Ik heb vroeger cavia’s gehad.” Charelle: “Ik ook. Eerst waren het er twee, maar al snel zat het hele huis vol, want ze hadden jonkies gemaakt.” Gelukkig, de ‘gezamenlijke interesse’ was boven water. Charelle concludeerde na afloop dan ook: “Het gesprek verliep eigenlijk best soepel.”

Je kan zeggen: ach, wat sneu dat die jongeren zichzelf zo te kijk zetten. Maar het zijn jongvolwassenen, die vermoedelijk wel weten wat ze doen. Voor de kijker is het leuk om te volgen of al die speeddates tot iets blijvends leiden. Vera en Sven lijken goed op dreef, al heeft Sven wel zijn baardje (‘m’n kindje’) moeten afscheren.

Menig kijker zal door ‘Love at first kiss’met weemoed terugdenken aan zijn eigen eerste afspraakje. De onhandigheid, de stroeve gesprekken. Wessel: “Ik zit op school vlakbij het Dolfinarium.” Charelle: “Oh, leuk.” Wessel: “Ik studeer iets tussen informatica en bedrijfskunde in.”Charelle: “Oh, leuk.” Wessel: “En jij?”Charelle: “Ik studeer verpleegkunde in Utrecht, vlakbij Ikea.”

Daten en datingshows mogen sneller gaan dan vroeger, het gestuntel blijft. Een hele troost voor de kijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *