Cleese als amusantste oom van de hele familie

John Cleese vermaakt de tafel bij Humberto Tan.
John Cleese vermaakt de tafel bij Humberto Tan.

Soms zijn er programma’s waar ik naar uitkijk. Het RTL 4-interview met John Cleese  bijvoorbeeld. En dat echt niet alleen omdat ik ooit te gast was in het Zuid-Engelse hotel dat Cleese inspireerde tot ‘Fawlty Towers’, en waar de eigenaar me toevertrouwde dat hij ‘sommige toeristen gaarne zou willen wurgen, maar dat hij daar te beleefd voor was.’

Nee, het gaat natuurlijk om Cleese zelf. De manier waarop de Britse komiek het slapstick-genre een nieuw, eigentijds gezicht gaf; de naadloze wisselwerking tussen fysieke en verbale humor, die je uit je stoel doet rollen van het lachen. De voorpret, of wat daarvoor door moest gaan, begon dinsdagavond al bij Jeroen Pauw. Margôt Ros en Maike Meijer (‘Toren C’) hadden in het publiek gezeten bij ‘College tour’, waar Cleese werd geïnterviewd. Een nogal platte bijeenkomst, meenden de dames. Meijer: “Die studenten wilden weten of hij ‘het’wel eens met een Nederlandse vrouw had gedaan. Nou, interessant…”Pauw evenwel veerde meteen op: “En?” Ros: “Nee, niet met een Nederlandse vrouw, wel met een opblaaspop.”

Die ‘College tour’, pas in december op de buis, hoeven we dus niet te zien. De twee actrices hadden meer willen horen over het geheim van een goede comedy. Zelf hadden ze daar wel wat ideeën over, geïnspireerd door de grote meester. Ros: “Het is een creatief proces van jezelf open stellen. Dan blijf je dicht bij jezelf en maak je iets bijzonders. Of zeg ik nu iets heel moeilijks?”Pauw: “Geen idee, maar ik begin zo langzamerhand wel af te haken.” Ziedaar het bewijs dat deze actrices beter comedy kunnen spelen dan erover praten.

‘RTL late night’ had het hele uur ingeruimd voor de komische acteur. Zelfs de aanslag op het Canadese parlement (wel in ‘RTL boulevard’) en de reclame (!) moesten ervoor wijken. Aan tafel (met o.a. Claudia de Breij en Patrick Stoof) bleek maar weer hoe geschikt Humberto Tan is voor dit soort showbizz-ontmoetingen. Hij heeft precies die Amerikaans aandoende zwierigheid en charme om een wereldster als Cleese in de watten te leggen.

Maar een echt interview werd het niet. Allerlei vragen over de autobiografie ‘Kortom’, waarvoor de komiek per slot van rekening naar Nederland was gekomen, bleven achterwege, omdat Tan en zijn tafelgasten kozen voor de rol van adorerende neefjes en nichtjes met Cleese als amusante oom. Het live-gesprek, met vertraagde vertaling, kreeg daardoor weinig richting. Daarnaast speelden zenuwen sommige genodigden parten. Stoof kreeg ‘gechoreografeerd’ maar niet in het Engels uit zijn keel. Waarop Tan: “Hij bedoelt: waren de silly walks routine?” Cleese: “Ik vond die hele sketch niet grappig.”

Ach, onze tv-ster praat wel. Zoals over die criticus die vond dat Cleese het in’Kortom’ wel heel veel over zichzelf had. “Hij denkt zeker dat deel twee van mijn autobiografie over iemand anders gaat.”En dan weer die lach. Ook ‘Fawlty towers’ zorgde bij Cleese, zo bleek, nog steeds voor tranen van plezier. “Connie Booth (een van zijn drie ex-echtgenotes, en Polly in de serie, W.P.) en ik hebben ons tijdens het schrijven al dood gelachen.” Maar wat de sleutel is tot een geslaagde comedy? “Timing en domme dingen doen”, zei Cleese. En daar mocht de kijker het zo’n beetje mee doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *