Buma op vakantie, wat nu?

De formatie-onderhandelaars zijn op vakantie. Is dat even schrikken! Kunnen we zelf nog wel op vakantie met zo’n machtsvacuüm? Ja, we hebben een demissionair kabinet, tuurlijk, maar dat telt niet mee. Demissionair betekent ontslagnemend. En dat klinkt toch echt een beetje te turbulent in het vliegtuig.

Tuisblijven dus. Maar daar valt nog wel mee te leven. Erger is dat we die voortdurende stroom aan cryptisch-hoopvolle mededelingen moeten missen. Zoals van Pechtold: “We maken geen meters, maar centimeters.” Het doet denken aan de acteur Peter Ustinov toen hij de onderhandelingen tussen Amerika en de Sovjet-Unie omschreef: “De overeenkomst vertoont veel overeenkomst met de vorige overeenkomst.” Lijkt een beetje op Buma: “Vorderingen? Dat zou heel goed kunnen.”

Buma komt uit de voormalige CHU, de Christelijk-Historische Unie, een gemoedelijk-conservatieve club van hervormde lieden. Een nogal a-politieke partij, waarin het doen van formatie-mededelingen lange tijd als not done gold. Zelfs als het de eigen fractie betrof. In hun boek ‘Geschiedenis van de Christelijk-Historische Unie’ (2008) schrijven Marcel ten Hooven en Ron de Jong over freule Wttewaal van Stoetwegen die tijdens de formatie van 1948 graag wat bijgebriefd wilde worden. Waarop fractievoorzitter Tilanus: “Freule, dat is politiek, en dat doe ik zelf.”

Zo bont zal Buma het niet maken, maar als je hem ziet, denk je wel vaak: typisch CHU. Allereerst zijn voorkomen: beschaafd, aristocratisch bijna. Niet voor niets heeft hij, zoals veel oud-CHU’ers, een dubbele achternaam: Van Haersma Buma. Zelfs in vrijetijdskleding toont hij zich een heer. We zagen in de krant foto’s van het ‘formeren op gympen’. Maar die gympen van Buma waren toch meer bootschoentjes voor een luxe cruise dan schoeisel voor de Fit 4 Free.

Zijn gezicht lijkt gereserveerd, stiff upperlip. Kan zo in ‘Spitting Image’. Totdat hij gaat lachen. Dan verschijnt in zijn ogen een jongensachtige vrolijkheid. Binnenhof-watchers zeggen dat hij gevoel voor humor heeft: Bumor. En inderdaad, toen hem onlangs na een verkiezingsdebat werd gevraagd wie de beste debater was, antwoordde hij spontaan: “Dat was ikzelf.” Is dat misschien het Brits getinte, fijnzinig-zelfironische waardoor de CHU, volgens bovengenoemd boek, werd getekend?

Gouvernementeel is Buma ook. Zoals de CHU: altijd bereid te besturen. Zelfs in 2010 met de PVV. Zijn familie regeert, in Buma’s eigen woorden, al ‘sinds Adam en Eva’. Buma’s vader was jarenlang burgemeester in Friesland, eerst Workum en daarna Sneek. We zagen Buma sr. een paar jaar geleden op oude tv-beelden in een mooi geruit pak. Een echte Friese patriciër. Laatst voorspelde CDA-observator P.G. Kroeger in de Volkskrant dat Buma jr. vice-premier zou worden. Dat zou ‘de vervolmaking van het lot van het geslacht Van Haersma Buma zijn.’

Tja, en dan het Wilhelmus. Dat moest weer staand op school worden gezongen. Je hoort er niets meer over in de formatie. Zou het, naast voltooid leven en migratie, een struikelblok zijn? Ook het volkslied was karakteristiek voor de CHU. De vriendenclub had vanouds nauwelijks een politiek programma, maar was, met haar vele adel, wel uiterst loyaal aan Oranje.

En nu dus vakantie voor de onderhandelaars. De familie vroeg er om, zei Buma. Weer echt CHU: familie. Ondertussen hoop ik dat wij het gaan redden, u en ik in het machtsvacuüm.

Sybrand Buma is op en top CHU: van uitstraling tot gympen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *