Bij RTL zie je heftiger rellen dan bij de NOS

Beelden van de Rome-rellen die 'RTL Nieuws'wél liet zien en het 'Journaal'niet.
Beelden van de Rome-rellen die ‘RTL Nieuws’wél liet zien en het ‘Journaal’niet.

Veel fiducie had ik niet in ‘Hier zijn de Van Rossems’(NTR).  Immers, wat moet je met drie Van Rossems als je aan eentje (Maarten) je handen al vol hebt? Maar, ik heb me vergist: het valt reuze mee met Vincent en Sis er bij. Het lijkt er zelfs op dat Maarten een beetje opknapt in het gezelschap van zijn broer en zus. Wellicht komt dat doordat ze elkaar zelden zien, zoals Sis in ‘DWDD’vertelde. Een soort familiereünie dus. Maar het draait natuurlijk allereerst om de stedentrips.

Daarmee gaat het steeds beter. Leunde de serie in het begin te veel op de voice over van Filip Freriks, nu, halverwege, komen de Van Rossems zelf beter uit de verf. Het aardige is dat ieder de bezochte stad vanuit zijn eigen perspectief belicht: Maarten als historicus, Vincent als architectuurhistoricus en Sis als kunsthistorica (tenminste, als ze niet ergens op een bankje zit te paffen).

Vrijdag bijvoorbeeld in Brugge. Vincent had het over de historicerende nieuwbouw, Sis over een reliekschrijn van de heilige Ursula en Maarten, nou ja, die foeterde vooral op de veelvuldig  voorbijtrekkende koetsjes (‘donder op!’). Toch trapt dit programma niet in de levensgrote valkuil van ‘wij zijn de Van Rossems, dús we moeten mopperen’. Daardoor mag je het gerust de eerste real life soap van en voor hoger opgeleiden noemen.

Dat van die verschillende perspectieven geldt natuurlijk net zo goed voor het nieuws. Keek je dit  weekend naar het ‘Journaal’dan kreeg je een veel minder heftige indruk van de voetbalrellen in Rome dan bij ‘RTL Nieuws’. Het begon al op donderdag. Het ‘Journaal’toonde nauwelijks bewegend beeld van de rellen zelf. We zagen een foto. Verder een shot van een Feyenoord-hooligan, die wat onhandig aan een hek stond te frunniken, alsof het paardenmarkt was tegen sluitingstijd. De politie was hard opgetreden, hoorden we.

Het commentaar van Rome-correspondent Rop Zoutberg was al net zo curieus. Eerst begon hij  over de tussenstand AS Roma-Feyenoord en daarna pas over het oproer. “De Feyenoord-supporters werden verwezen naar het Campo de’ Fiori, en wisten absoluut niet wat ze daar moesten”, was zijn cryptisch-relativerende  verklaring voor het vernielen van onder meer de pas gerestaureerde fontein van Bernini.

‘RTL Nieuws’kwam met een plausibeler uitleg: een cocktail van drank en drugs. We zagen angstaanjagende beelden van hoe de ME werd belaagd.  Een slagveld: rookpluimen, schoten, sirenes, gejoel, passanten in shock. Nieuwslezer Roelof Hemmen sprak vrijdag over barbarij. Woedende Italianen kwamen in beeld. “Ik zou die supporters een harde klap willen geven”, sprak een oude Romeinse. Premier Matteo Renzi eiste excuses van Feyenoord.

Bij het ‘Journaal’geen boze burgers. Wel Feyenoord-fans die de media de schuld gaven van de ophef. “Het was zoiets als Koninginnedag in Nederland. Meer niet”, zei een meisje. Een jongen: “Waarom melden ze niet dat zoveel Feyenoordfans hun club in Rome steunen? “ En een derde: “Ze hadden de prullenbakken in Rome op tijd moeten legen. Da’s alles” Als beeld zagen we vrijdag de Bernini-fontein met wat bierflesjes.

NOS en RTL, twee heel verschillende invalshoeken, maar ik geloof dat de tweede dichter bij de waarheid zit dan de eerste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *