Alleen de cavia’s kon je vertrouwen

Fred Oster ('Wie-kent-kwis') manipuleerde met vragen om de juiste kandidaat te laten winnen.
Fred Oster (‘Wie-kent-kwis’) manipuleerde met vragen om de juiste kandidaat te laten winnen.

In de jaren zeventig en tachtig klonk op maandag bij de koffie-automaat: Heb je Mies nog gezien? Of Ted? Of Berend? Het waren de jaren van de grote spelshows op Nederland 1 en 2 (meer zenders waren er niet). Met de komst van de commerciële tv, begin jaren negentig, verdween dat amusement bij de publieke omroep.

Hoe hebben we het leven volgehouden zonder de cavia’s van Fred Oster en de kussentjes van Berend Boudewijn, vraag ik me wel eens af? Zijn onze weekenden niet ondraaglijk saai geworden? Dat moeten ze bij AvroTros ook hebben gedacht, want daar hebben ze nu ‘Weekendcrashers’. Een team van jonge multiculti-presentatoren geeft tips over hoe we onze duffe avonden moeten doorkomen.

Behalve jong zijn de vijf ook onervaren als presentator. En dat wreekt zich. Teksten worden opgelepeld, er zit geen spirit in. Zelfs niet bij ferme uitspraken als: Nieuw-Heeten is een ‘kutdorp’. Zo blijkt maar weer: presenteren is een vak. Acteren gaat het vijftal beter af. Geen wonder, want de helft is acteur van beroep. Daardoor komt het (ingestudeerde) gesprek op de bank over de eigen uitgaansagenda spontaan over.

Het magazine bevat meer originele ideeën, maar die moeten wel beter worden uitgewerkt. Een saai dorp op stelten te zetten, Nieuw-Heeten dus, is leuk bedacht, alleen waarom moet het allemaal in een vloek en een zucht? En dat rapper Brownie Dutch een sprankelender audiotour mag inspreken voor het Haags Historisch Museum, is een vondst, maar hij zou toch minstens één schilder van naam mogen kennen.

‘Andere tijden’(NTR/VPRO) wijdde zaterdag een mooie terugblik aan de periode dat onze weekenden nog niet mat waren, namelijk toen we Willem en Ted hadden. En Mies natuurlijk, maar die kwam, gek genoeg, in de hele uitzending niet voor.

Wel aardig hoe oud-Vara-directeur Maurice Koopman zich in allerlei bochten wrong om hard te maken dat de glitterige ‘Sterrenshow’ van Willem Ruis toch echt Vara was, omdat Ruis (ex-KRO!) het lef had om reclameregels te overtreden (dan zei hij KLM, terwijl je geen KLM mocht zeggen, en dat soort dingen).

Maar ronduit onthullend om te zien hoe die spelshows ons jarenlang om de tuin leidden. Er werd alles aan gedaan om sympathieke kandidaten te laten winnen. “Onsympathieke deelnemers moesten sneuvelen, want die waren slecht voor de waarderingscijfers”, wist Koopman. Hóe je die liet struikelen, vertelde Fred Oster (‘Wie-kent-kwis’). “De makkelijke vragen lagen bovenop, de moeilijke onderop, je kon dus sturen. Dat was beter voor de show en voor de Avro.” Geen kandidaat die het doorhad. “Ze klapten voor een broodrooster.”

Oud-Tros-baas Cees den Daas regelde zelfs vanuit de coulissen dat de leukste kandidaat van de ‘Showbizzquiz’ een extra prijs kreeg. En met het spiraaltje van de ‘Sterrenshow’ werd gerommeld.

Tijd voor een ernstige conclusie: vermoedelijk waren de cavia’s van Fred Oster (of marmotten, Oster is er zelf nog steeds niet uit) destijds de enige betrouwbare factor in spelshowland! “Die beestjes doen wat ze willen”, verklaarde Osters voormalige rechterhand, pluimvee-opperhoofd Van Rijssen, bij ‘Jinek’. Toch eng om te beseffen dat ons levensgeluk jarenlang heeft afgehangen van een paar cavia’s van de Avro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *