Aboutaleb, de poët

Bij het betreden van de 100-jarige Volksuniversiteit is hij nog de plechtstatige burgemeester, maar zodra hij Arabische poëzie reciteert, voltrekt zich op het gezicht van Ahmed Aboutaleb iets magisch. Zijn ogen gaan glinsteren, op zijn lippen verschijnt een glimlach. Alsof een grote blijdschap zich van hem meester maakt.

 

Het zijn gracieuze klanken die de burgemeester ten gehore brengt. De inhoud begrijp je niet, maar je voelt de betovering en dramatiek. Aboutaleb start een YouTube-filmpje van een poëzie-wedstrijd in Abu Dhabi. Een gesluierde vrouw draagt voor uit eigen werk: ,,Ik ben voor de helft vervuld van duisternis, maar in mijn hart leeft nog een sprankje hoop.” Telkens komt die strofe terug: ,,Ik ben voor de helft vervuld van duisternis…” Het Arabische publiek raakt in vervoering en onderbreekt de dichteres met applaus.

,,Idols voor poëten. Dat heb je in Nederland niet”, zegt Aboutaleb trots. ,,In Nederland is poëzie poëzie. Punt. Maar in de Arabische wereld hoort het bij de opvoeding.  Op school worden kinderen gestimuleerd om gedichten te maken.”

Idols is het voorlopige eindstation van de lange reis die de Arabische dichtkunst heeft doorlopen. Het begon met de Koran, doceert Aboutaleb. Het heilige boek heeft de cadans van een gedicht, en daarom luisteren gelovigen graag naar recitaties. ,,Dus niet omdat ze de Koran niet kennen, maar omdat ze willen genieten van de poëzie.”

In de negentiende eeuw was dichtkunst een wapen in handen van het onderdrukte volk, en in de twintigste eeuw drong de poëzie door tot de populaire muziek. Aboutaleb: ,,Beroemde poëten schreven voor beroemde zangers, zoals Oum Kalthoum.”  Welk lied van de Egyptische zangeres is hem het liefst, vraagt iemand. ,,Al-Atlal”, antwoordt de burgemeester zonder aarzelen.

Het is een gedicht van de Egyptische poët Ibrahim Nagi: ,,Oh mijn hart, oh mijn hart. Vraag niet waar de liefde is gebleven. Het was een monument, opgebouwd uit illusies.” Aboutaleb: ,,Het mooie van dat lied is het snijvlak van liefde en haat.”

Vol vuur spreekt hij over de zangeres die nog geliefder was dan president Nasser. Over haar prachtige stem, ’s ochtends op de radio. En weer flonkeren zijn ogen.

Aboutaleb is een andere burgemeester wanneer hij poëzie voordraagt

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/26/aboutaleb-liefhebber-van-poezie-a1589661

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *